Közösségi program portál
és helykereső

Yoko Higashi - Döbrei Dénes: Bolygó hangja

Hozzáadás a Google naptáramhoz
alkotó-előadók: Yoko Higashi, Döbrei Dénes
látványtervező: Boris Butorac

Yoko Higashi Lyonban élő japán butoh táncos, koreográfus, zenész és Döbrei Dénes vajdasági táncos, koreográfus új előadásának kiindulópontja a nulla idő, az az állapot, amelyben minden egyidejűen történik, tér nélküli, anyagmentes állapot. Ez a nulla idő a teremtés előtti momentum, a teljes tisztaság pillanata, mozdulatlanság, csend. Ebben a tér és idő nélküli állapotban teremtődik meg az előadás, megjelenik az anyag, benne a táncos teste, mint tér, ami mozogni kezd és beindítja az idő gépezetét. A táncos mozgása által megjelennek a hangok, amelyek későbbi ritmikus hullámzása visszahat a táncosok mozdulatsorozataira, a tánc karakterére, és egy egységes létezés érzetét árasztja a nézők irányába.
A Bolygó hangjának képi világa Nicholas Roerich orosz festő, filozófus organikus képeit, színvilágát idézi. Roerich képeit nézve, a szín és formavilág harmonikus hatására az ember teste megemelkedik és ezt a lebegő jelenséget idézi a két alkotó tánca.
Boris Butorac látványtervező az elmúlt 3 évben állandó közreműködője Döbrei Dénes előadásainak. Videó- és fényinstallációi fontos részét képezik a közös munkának. A próbafolyamat alatt rögzített képrészletek mozaikkockákként szolgálnak az előadás látványvilágához.
Az előadás premierje május 26-án lesz Ljubljanában a kortárs táncosok és zenészek közös produkcióit bemutató Neforma programsorozat keretében.
13076721 1161683433862985 3748135101754193843 n

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.