Közösségi program portál
és helykereső

Vaszilij Grosszman: Élet és sors. Beszélgetés a könyvről.

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Vaszilij Grosszman Élet és sors (Európa Könyvkiadó, 2013) regényéről Hetényi Zsuzsa irodalomtörténésszel, a regény záró tanulmányának szerzőjével Farkas Zoltán filozófiatörténész beszélget.

Sokan nevezték az Élet és sorsot a XX. század Háború és békéjének. Grosszman, aki haditudósító korában, a nagy honvédő háború alatt többször is elolvasta Tolsztoj regényét, valóban hasonló művet hozott létre: átfogó történelmi tablót festett egy korról, egy népek sorsát eldöntő háborúról, egy nagy csatáról - s egyúttal olyan nagy családregényt alkotott, melynek hősei valamelyest egy kor tipizált alakjai is, de sokkal inkább megismételhetetlen sorsú emberek: mindannyian a maguk különös múltjával, jellemével, vágyaival és magánéleti vagy családi problémáival.

Az Élet és sors 1942 végén, 1943 elején játszódik, jórészt Sztálingrádban, ahol elkeseredett harcok folynak egy-egy ház birtoklásáért is, de megfordulunk az evakuáltak hátországában is, oroszországi és német városokban, s egyszerű katonákkal éppúgy találkozunk, mint olyan emberekkel, akiknek egy-egy parancsa százezrek életéről dönt... És a regény mindkét birodalom lágereit is leírja: a gázkamrába terelt zsidók utolsó gondolatait és a sztálini lágerek rabjainak életét. Grosszman könyvében, ha megírása idejébe képzeljük magunkat, meghökkentő a szókimondás bátorsága: akkor beszélt - egészen nyíltan - a náci és a szovjet rendszer lényegi azonosságáról, amikor a kérdés puszta felvetése halálos bűnnek számított.

1961-ben az Élet és sors összes kéziratpéldányát, sőt az írógépet és írógépszalagot is, amelyeken készült, "letartóztatta" a KGB. Grosszman ezt csak kevéssel élte túl, 1964-ben elhunyt, de a mű egy kézirata kalandos körülmények között megmaradt, a hetvenes években Nyugatra került, s ott jelent meg először 1980-ban.

Grosszman regénye ma már a XX. századi világirodalom egyik alapművének számít: benne lüktet a tömeggyilkos diktatúrákat szülő kor minden fájdalma és kegyetlen erkölcsi-filozófiai dilemmája. S a világ csak most, ötven évvel a megírása után fedezte fel igazán: a BBC nyolcórás rádiójáték-sorozatot készített belőle, Oroszországban több színházban játszották színpadi adaptációját, és 2012-ben mutatta be az orosz tévé a tizenkét részes monumentális Élet és sors teleregényt.

Európás könyvekről - - Vaszilij Grosszman: Élet és sors - ekulturaTV
https://www.youtube.com/watch?v=8oPX-wVXxYY

Bán Zoltán András: A realizmus újabb problémái - Vaszilij Grosszman óriásregénye
http://magyarnarancs.hu/konyv/a-realizmus-ujabb-problemai-
grosszman-84059

Bogdanov Edit: Ha Sztálin hív
http://www.revizoronline.com/hu/cikk/4378/vaszilij-grosszman-elet-es-sors/
15095094 10154169285082613 6895409780615272502 n

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.