Közösségi program portál
és helykereső

Transformers – ultragyors fénykibocsátás alakváltó biomolekulákból

Hozzáadás a Google naptáramhoz

A különböző anyagok fényelnyelése és fénykibocsátása és a molekuláris szerkezet közötti kapcsolat régóta ismeretes alapelve a fizikának. Az ultragyors lézerek elterjedésével azonban az is lehetővé vált, hogy e jelenségek tényleges időbeli lejátszódását nyomon kövessük. Ez a célja a Szegeden felépült ELI szuperlézer központnak is.

A laborba látogatók rövid biztonsági tájékoztatót követően egy olyan lézert és méréstechnikát ismerhetnek meg, amely majd az ELI-ben is megvalósul – persze a mienknél több nagyságrenddel kisebb időtartományban és nagyobb energiával… Mérőberendezésünk – az országban egyedülálló módon – kb. 100 femtoszekundum időfelbontással képes követni a lézerrel gerjesztett biomolekulák által kibocsátott fluoreszcencia fényt, és ezáltal azt a folyamatot, amely során a molekula a gerjesztett állapotból az alapállapotba visszatér. (A 100 femtoszekundum = 10^-13 másodperc, ennyi idő alatt a fény csupán 30 mikrométer távolságot tesz meg!! Az ELI-ben tervezett legrövidebb fényimpulzus hossza ennek kb. kisebb, mint ezred része lesz…)

A mérőrendszerünkkel vizsgálható fluoreszcencia kinetika rendkívül érzékeny a kibocsátó molekula mikroszkopikus környezetére. A minden élő sejtben megtalálható NADH és FAD koenzim molekulák fluoreszcencia kinetikája például erősen függ attól, hogy e molekulák a sejtekben szabadon vagy fehérjékhez kötött állapotban léteznek-e. Ez a jelenség többek között lehetővé teszi a sejtek ’egészségi állapotának’ felmérését is.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.