Közösségi program portál
és helykereső

Szent nap-e az ünnep? - évadzáró előadás dr. Forgács Tamással

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Évadzáró programjához érkezik a nagysikerű Pedagógiai esték c. sorozat! Ahogyan eddig is, most is izgalmas és érdekes témát kínálunk vendégeink számára - vendégünk dr. Forgács Tamás nyelvész, tanszékvezető egyetemi docens, az SZTE Tanárképző Központjának főigazgatója!

Az előadás címe: Szent nap-e az ünnep?
Az előadás időpontja: 2018. december 11. kedd 18.00
Az előadás helyszíne: IH Rendezvényközpont, Szeged, Felső Tisza-part 2.

"Míg az irodalomtudományról többnyire azt tartják, hogy érdekes, addig a nyelvtudományt gyakran éri az a vád, hogy unalmas. Pedig a nyelvtudománynak igenis vannak kifejezetten érdekes területei, leginkább talán a szavak és szólások eredetmagyarázata.
Noha gyakorta használjuk például az érti a csíziót szólást, de vajon hányan tudják, hogy a csíziók eredetileg latin nyelvű verses öröknaptárak voltak, amelyeknek a szövegét csak kevesen értették, ők viszont bizonyára az élet más területein is jól kiismerték magukat.
S ki gondolná, hogy az ünnep összetett szó, valójában ʼszent napʼ-ot jelent, a karnevál eredeti értelme pedig ʼhús, ég veledʼ?"

Az előadás számos lebilincselő szó- és szólásmagyarázatot tár a hallgatói elé, elsősorban az adventtől húsvétig tartó ünnepkörből, de más területekről is. Az etimológiai ismeretek mellett a közönség rengeteg művelődéstörténeti és néprajzi érdekességgel is megismerkedhet majd.

Élvezetes és érdekes este vár ránk most is - igazi ráhangolódás az ünnepekre :-)

Jegyértékesítés kezdete: 2018. október 15. hétfő
Jegyárak: pedagógus-, diák- és SZTE-igazolvánnyal mindössze 1.400,- Ft, normál jegyár 1.900,- Ft.

Érdemes az időpontot jó előre rögzíteni!
Gyertek, hozzátok magatokkal Barátaitokat, nagyszerű este lesz!

Dr. Forgács Tamás nyelvész, tanszékvezető egyetemi docens az SZTE BTK Magyar Nyelvészeti Tanszékén, az SZTE Tanárképző Központjának főigazgatója.
Fő kutatási területe a nyelvtörténet és frazeológia, azaz a szólások és közmondások kutatása. Ebben a tárgyban született egy Magyar szólások és közmondások szótára című munkája, amely az első olyan szólásszótár Magyarországon, amely alkalmazási példákat is közöl (főleg sajtónyelvi adatok alapján). Ezért 2007-ben az MTA Kiváló magyar szótár kitüntetését is megkapta.
„Állati” szólások és közmondások című munkája állatneveket tartalmazó frazeológiai egységeket tárgyal a világ számos nyelvéből, s foglalkozik azok kultúrtörténeti magyarázataival is. Erre utal az alcíme is A felfuvalkodott békától a szomszéd tehenéig.
Szívén viseli annak bizonyítását, hogy a nyelvészet igenis lehet érdekes és lebilincselő tudományág. Ezt igyekezett demonstrálni az M5 csatorna Mindenki Akadémiája műsorában az Unalmas-e a nyelvtudomány? című előadásával, amely a Youtube-on is elérhető:
https://www.youtube.com/watch?v=nAywx0bfOeU&t=362s
Többször kapott vendégprofesszori megbízást a Bécsi Egyetem Finnugor Intézetében, magyar lektor volt a göttingeni Georg-August-Universität Finnugor Szemináriumában.
Kitüntetései: Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett és Pro Facultate Philosophiae (az SZTE BTK legrangosabb kitüntetése).
43721060 280125992630964 9134946897977409536 n

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.