Közösségi program portál
és helykereső

Szegedi Verzió a Grand Caféban

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Csütörtökön kezdődik a Grand Caféban a Budapesten nagy sikerrel zárult Verzió Fesztivál, melynek legfajsúlyosabb filmjeiről itt olvashatunk:
http://hvg.hu/kultura/20171111_verzio_filmfesztival_2017_ajanlo_film

A szegedi program:

NOVEMBER 23., CSÜTÖRTÖK

15:30
IBORFIA
magyar, 21 perc, Bakony Alexa
Iborfia ma Magyarország legkisebb települése, amely már csak árnyéka egykori önmagának. A pár megmaradt lakó mind idős ember, a házak zöme pusztulásra ítélve üresen áll. Móricz úr világéletében itt élt. Most azzal a kérdéssel szembesül, engedjünk-e be menekülteket az országba? A különleges, költői dokumentumfilm Iborfia példáján keresztül a mai Magyarország morális állapotáról fest képet.

LÁNY SZÍVVEL – GIRL-HEARTED
német, 37 perc - magyar felirattal - rendező: Anne Scheschonk
A hét éves Norinak meglehetősen világos: ő egy lány, mert lány-szíve van. De a teste fiú-test. Öt éven át anya és fia jelentéktelennek tűnő dolgokról vitatkozott: a nadrágok és ingek színe hirtelen fontossá vált, aztán a fiú már csak szoknyát és ruhát volt hajlandó felvenni, és csatot rakott az akkor még rövid hajába. A szomszédok pletykálni kezdtek. Aztán egy nap a fiú elmondja legkedvesebb álmát az anyjának. Egy varázsló a péniszét vaginává változtatja, hogy „igazi” lány lehessen. Ekkor Josephine felismeri, hogy nem fia van, a fiú sosem létezett – mégis van gyermeke, egy lány. Az anya rájön, újra kell kezdeni, hogy a lánya boldogan nőjön fel. A dokumentumfilm Nori és az anyja küzdelmét mutatja be, hogy a lány a társadalmi normán túl is boldog életet élhessen. Egy film arról, milyen lánynak lenni.

MENJEK/MARADJAK: Édes otthon
magyar, 50 perc, rendező: Imre Loránd Balázs, Tusor Bálint
A független gyártásban készülő, Erasmus EuroMedia díjas MENJEK/MARADJAK dokumentumfilm-sorozat legújabb, negyedik epizódja. A sorozat az "új mobilitás" fiatal generációjának történeteit örökíti meg. A legújabb epizód három történet a Magyarországra való visszaköltözésről és az újraletelepedés kihívásairól. Mindegyik történet más, van akit a siker, van akit a kudarc hoz haza. Van, aki egyedül kelt útra és családdal tért vissza. Van, akit a honvágy kínzott, van aki itthoni lehetőségeket, vagy feladatokat látott meg. A kérdés mindegyik esetben ugyanaz: vajon otthonra talál-e az, aki hazatér?
+ Beszélgetés: Erdélyi Eszter, médiatanárral

NOVEMBER 24., PÉNTEK

14:00
A TITKOS ERDŐM – MY SECRET FOREST
finn, 56 perc, rendező: Niina Brandt
Lauri 20 éves autista fiú. Nem beszél, de a tolmácsa, Pirjo segítségével ki tudja fejezni magát és kapcsolatot tud teremteni. Lauri szövegei bepillantást engednek a világába. Az erdőben minden csendes és békés, Lauri otthon érzi magát a madarak társaságában, és feloldódhat az autizmus jelentette napi küzdelmek és kihívások után. Gyakran megy ki az erdőbe, hogy gondolkodkon az élet szépségén és elmélkedjen a világról. Lauri mélyen érez és vágyik a szeretetre. Arról álmodik, hogy találkozik egy lánnyal, aki olyannak látja őt, amilyen: elbűvölő, filozofikus hajlamú fiatalembernek.

15:00
A KAMERA MÖGÖTT – CAMERAPERSON
amerikai, 102 perc, rendező: Kirsten Johnson
Kirsten Johnson a mai dokumentumfilmezés egyik legnevesebb operatőre, nevéhez fűződik többek közt a Citizenfour, Farenheit 9/11, Happy Valley, The Invisible War. A Cameraperson a saját lírai filmje: újrakeretezi egy negyedszázados pálya felvételeit, kiemelve olyan momentumokat és helyzeteket, amelyek személyes hatással voltak rá. A végeredmény elegáns elmélkedés a történetmesélés és a képi megjelenítés viszonyáról, melynek során Johnson átformálja a sok más rendező munkájában az igazság egyik nézeteként látható jeleneteket egy másfajta történetté – a saját útjáról, szakmájáról és közvetlen emberi kapcsolatairól.
Amsterdam International Documentary Film Festival - Best Feature-Length Documentary (2016) / Munich International Documentary Festival (DOK.fest) - DOK.international (2017) / Tromsø International Film Festival - Norwegian Peace Film Award (2017)

17:00
SZELLEMVÁROS – CITY OF GHOSTS
amerikai, 92 perc - magyar felirattal - rendező: Matthew Heineman
A film a „Rakkát csendben lemészárolják” csoport – egy maroknyi névtelen aktivista, aki azután állt össze, hogy 2014-ben az ISIS elfoglalta a szülőföldjüket – útját követi. Megdöbbentő és mélyen személyes megközelítésben mutatja be a bátor amatőr újságírók történetét, akik rejtőzködve, szökésben vagy száműzetésben, az életüket kockáztatva állnak ellen a legfőbb rossznak a mai világban.
Candescent Award - Sundance Film Festival 2017 / Politikens Audience Award - CPH:DOX 2017 / Grand Jury Prize - Sheffield Doc/Fest 2017

+ Beszélgetés - vezeti: Kékesi Márk Zoltán, szociológus, a MigSzol munkatársa

19:00
CELLATÁRSNŐK – PRISON SISTERS
svéd, 90 perc - magyar felirattal - rendező: Nima Sarvestani
A cellatársnők két fiatal nőt útját követi attól kezdve, hogy együtt szabadulnak egy afganisztáni börtönből. Sara nagybátyja becsületgyilkosságra készül, ezért a nő Svédországba menekül. Míg várja, hogy megkapja a
menedékjogot, távkapcsolatot tart fenn a férjével, akinek nincsenek ínyére az asszony emancipációs törekvései. A másik nő, Najibeh Afganisztánban marad, és nem sokkal később halálra kövezik. Sara és Nima Sarvestani filmrendezőnő megkísérlik kinyomozni Najibeh halálának körülményeit, ám nem jutnak sokra, a féligazságok útvesztőjében bolyonganak Afganisztán utcáin.

+ Beszélgetés - vezeti: Lengyel Zoltán, író

21:00
NAPVÁROS – CITY OF THE SUN
grúz-amerikai-katari-holland, 104 perc, rendező: Rati Oneli
A világon felhasznált nélkülözhetetlen nyersanyag, a mangánérc 50%-át egykor a nyugat-grúziai Chiaturában bányászták. Ami ma úgy fest, mint egy apokaliptikus kísértetváros. A film a megmaradt lakosok közül mutat be néhányat. A zenetanár Zurab romos betonépítményeket bont le, hogy eladja a vasat; Archill még a bányában dolgozik, de az amatőr színjátszás az igazi szenvedélye; két alultáplált fiatal sportolónő sztoikusan tovább edz a következő olimpiára. Az elsőfilmes Rati Oneli lenyűgöző betekintést ad ebbe a világba, amelyhez a lepusztult iparvidék szolgáltatja a díszletet. A kusza villanyvezetékek és az öreg drótkötélpályák úgy hálózzák be a várost, akár egy beteg szervezet eldugult erei, amelyekben elakadt az éltető nedv. Ebben a városban, ahol mintha sosem sütne a nap, a lakók jelentik a legértékesebb erőforrást – az emberséget.
Sarajevo Film Festival - Best Documentary (2017) / Madrid International Documentary Film Festival - Best Feature-Length Documentary (2017) / Sheffield International Documentary Festival - Art Doc Award (2017)

NOVEMBER 25., SZOMBAT

14:00
KANZOLI
magyar, 74 perc, rendező: Tóth Ridovics Máté, Gálovits Zoltán, Kővári Szabolcs, Hajdu Szabolcs
Ruzsa Rémusz a Délibáb című Hajdu Szabolcs-film szereplőválogatása során megkapta Kanzoli szerepét. Miután örömmel elvállalta azt, a korábbi egyeztetések alapján a film egyik asszisztense érte megy Romániába, a forgatási helyszíntől 800 kilométerre fekvő Köpecbányára, hogy elvigye a forgatásra. Az egyszerűnek látszó feladat kivitelezése azonban nem várt ellenállásba ütközik, és két nappal a forgatás előtt kezdetét veszi egy sziszifuszi küzdelem a helyi lakosokkal.

16:00
ALEPPO, A VÉGSŐKIG – THE LAST MEN IN ALEPPO
amerikai, 110 perc - magyar felirattal - rendező: Firas Fayyad
Szíriában már öt éve tart a háború, az Aleppóban maradt 350 ezer ember a város ostromára készül. A Fehér sisakosoknak nevezett önkéntes mentőcsoport is marad, hogy segítsen a mentési munkálatokban. Az alapító Khalid, Subhi és Mahmoud az elsők, akik bemennek a lebombázott épületekbe és a romok között sebesültek után kutatnak. Maradjanak életük kockáztatásával, vagy ők is meneküljenek el a családjukkal?

18:00
TARZAN GOLYÓI – TARZAN'S TESTICLES
román, 105 perc, rendező: Alexandru Solomon
Szuhumi Abházia – egy el nem ismert kis köztársaság a Fekete-tenger parján – fővárosa. Legmagasabb hegyén áll egy majmokat vizsgáló orvosi kutatóintézet, amelyet a szovjetek alapítottak az 1920-as években. A legenda szerint emberek és emberszabásúak keresztezéséből született hibridek létrehozásán kísérleteztek. Ilyen lény ugyanúgy nem jött a világra, mint a kommunista Új Ember. Ma embereket és majmokat egyaránt ketrecbe zár a térséget feldúló háború és évtizedek kegyetlensége: mindketten áldozatai egy kísérletsorozatnak.

20:00
NINCS HOVA BÚJNOD – NOWHERE TO HIDE
norvég-iraki-svéd, 86 perc - magyar felirattal -
rendező: Zaradasht Ahmed
A film Nori Sharif életét követi nyomon 5 éven keresztül, aki Irakban ápolóként dolgozik drámai körülmények között. A film egyedülálló betekintést enged a világ egyik legveszélyesebb és legkevésbé megközelíthető térségébe, Irak középső részébe, amit a halál háromszögének is hívnak. A film kezdetén túlélőket látunk, akik abban reménykednek, hogy az amerikai és a koalíciós erők 2011-es távozásával jobb élet következik, a konfliktus azonban folytatódik, az iraki fegyveresek és a lakosság elmenekül, együtt a kórház legtöbb dolgozójával. Nori egyike azon keveseknek akik mégis maradnak. Amikor az ISIS előrenyomul Jalawlaban 2014-ben és elfoglalja a várost, Norinak családjával együtt menekülnie kell, és saját maga folytatja a felvételek készítését.
Amsterdam International Documentary Film Festival - Best Feature-Length Documentary (2016) / Munich International Documentary Festival (DOK.fest) - DOK.international (2017) / Tromsø International Film Festival - Norwegian Peace Film Award (2017)

22:00
SZIMPLA BESZÉD – SMALL TALK
taiwani, 88 perc, rendező: Hui-chen Huang
A filmes együtt lakik az anyjával, de évtizedeken át idegenként élnek és éreznek egy fedél alatt. Egyetlen kapcsolatuk az étkezés: az anya főz és kiteszi a lányának a kosztot az étkezőasztalra. Csend járja át a házat, bár mindketten tudják, hogy a fülsiketítő csend alatt súlyos titok lappang, amely visszatartja az anyát a beszédtől; az elviselhetetlen, fojtogató szégyen zárja le az ajkát. Egy napon a filmes összeszedi a bátorságát és beszélgetést kezdeményez, amely megváltoztatja a kapcsolatukat. A kamera beles Pandora szelencéjébe, és feltárja a rég elrejtett titkokat. Készek-e szembenézni azzal, amit hosszú időre eltemettek?
Berlin Film Festival - Best Documentary Film (2017) / Taipei Film Awards - Best Documentary (2017) / Teddy Award - Best Documentary (2017)

+ A beszélgetést vezeti: Barát Erzsébet, egyetemi docens (SZTE, Gender Studies)

A beszélgetések a moziteremben illetve a kávézóban lesznek.

A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük, a magyar feliratot az adott filmleírásoknál jelöljük.

Belépő:
1. nap: 500 Ft az összes filmre
2. nap: 1000 Ft az összes filmre
3. nap: 1000 Ft az összes filmre

Egyébként: 450 Ft / film

grandcafe.szeged.hu
6720 Szeged, Deák Ferenc u. 18.
Tel.: +36-62- 679-007

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.