Közösségi program portál
és helykereső

Szegedi Jazz Napok

Hozzáadás a Google naptáramhoz

"...always in November..."

 A Szegedi Jazz Napok minden évben a műfaj kiemelkedő hazai eseménye, melyet a live-jazz valódi értékei, a minőségi koncertek, az igényes művészválasztás, az eredeti és virtuóz muzsikusok tettek ismertté.

Idén az amerikai post-bop szupergroup THE COOKERS, a free-jazz legjobb ütőse HAMID DRAKE, valamint a Polish-jazz jelenlegi legnagyobb sztárja, WOJTEK MAZOLEWSKI áll a fesztivál fókuszában. A hazai élmezőnyt Balázs Elemér, Borbély Mihály és Tóth Viktor zenekarai képviselik, míg szegedi színekben Haraszti Ádám nemzetközi együttese, a Unity First mutatkozik be.

THE COOKERS All-Stars: Billy Harper, Eddie Henderson, Craig Handy, David Weiss, George Cables, Cecil McBee, Billy Hart... Egytől-egyig a jazzművészet legnagyobbjai, csupa világhírű szólista és zenekarvezető a saját jogán. Ez a káprázatos felállás az igazi és lélekteljes hard-bop irányzat legértékesebb létező szupergroupja. Kötelező minden jazzrajongónak!

A WOJTEK MAZOLEWSKI QUINTET ma Lengyelország elsőszámú jazzegyüttese. Színrelépésük robbanásszerű hatást váltott ki a műfaj népszerűsítésében, munkásságuk hatása kimutatható szinte az egész lengyel könnyűműfaj zenei ízlésében.

HAMID DRAKE a chicagói AACM legismertebb ütőhangszerese, Don Cherry, Pharoah Sanders, Herbie Hancock és Archie Shepp mellett vált világhírűvé. Az európai free-jazz táborban különösen nagy tisztelet övezi, a Szegedi Jazz Napokra két kiváló hazai muzsikus, Tóth Viktor és Szandai Mátyás társaságában érkezik.

BALÁZS ELEMÉR sokak szerint a legjobb magyar dobos, aki most az egyik legerősebb, de ritkán hallható triójával jön Szegedre, melyben a káprázatos tehetségű Lakatos Pecek Krisztián bőgőzik és Szakcsi Lakatos Róbert zongorázik.

A BORBÉLY MŰHELY a Vujicsics zenekarból ismert és többszörösen kitüntetett Borbély Mihály szerzői együttese. Improvizatív zenéjüket a Szabados-iskola, valamint a Kárpát-medencei és balkáni népzenei örökség fúziója jellemzi.

A UNITY FIRST egy vadonatúj együttes, melyet Haraszti Ádám fiatal szegedi dobos alakított Londonban, két brit-afrikai és egy svájci muzsikussal. Néhány angliai fellépés után ez lesz az első fesztiválpremierjük. 

A koncertek az IH Rendezvényközpontban este fél 8-tól kezdődnek.

A hangversenyekről felvételt készít a Magyar Rádió.

 

További információ: www.szegedijazznapok.hu

A rendezvény weboldala.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.