Közösségi program portál
és helykereső

Századfordulós ékkövek

Hozzáadás a Google naptáramhoz
2018-ban is folytatódik a Mentor(h)áló és a Szent-Györgyi Albert Agóra nagysikerű „vetítős” sorozata!

Az új év első előadásán újabb szemet-lelket gyönyörködtető vetítésre invitálunk minden érdeklődőt – vendégünk Dusha Béla fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja, Szeged város megbecsült és közkedvelt alkotója!

Az előadás időpontja: 2018. január 23. kedd 17.30-19.00
Az előadás címe: Századfordulós ékkövek – kalandozások a szecesszió varázslatos világában Szabadkán, Palicson, Zentán és természetesen Szegeden
Az előadás helyszíne: Szent-Györgyi Albert Agóra, Informatórium – Szeged, Kálvária sgt. 23.

Évszázadnyi idő múltán is ékkövekként ragyognak az előadásban megtekinthető szecessziós épület-csodabogarak Szabadka, Palics, Zenta és Szeged utcaképében. Néma követei annak a rövid életű szellemi- és összművészeti mozgalomnak, amely a 19-20. század fordulóján az Osztrák-Magyar Monarchia e periférikus helyzetű országrészében is maradandó és karakteres nyomot hagyott.

Ezek a nagyszerű épületek az egykor volt „boldog békeidők” leghitelesebbnek tartott követei régiónkban. Feltűnően díszes, néha merészen új felfogásban készült homlokzataik, élénk színezésű kerámiadíszeik, cifra téglaornamentikájuk miatt heves viták, nemtelen támadások kereszttűzébe állították ezen épületek bátor megálmodóit, és a kor kihívásait megértő tehetős építtetőit is.

Dusha Béla fotóművész Szeged város megbecsült és közkedvelt alkotója, 2008 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. A 2000-es évektől számos Szeged témájú albuma jelent meg a város legismertebb épületeivel, munkái önálló kiállításokon is szerepeltek. Tevékenységével időről időre az épített környezet szépségeire irányítja a figyelmet, hangsúlyozva az építészet meghatározó szerepét a társadalomban, a szegediek életében. 2008-ban Lőw Lipót-díjat vehetett át, 2016-ban pedig megkapta a Szegedért Alapítvány Művészeti Kuratóriuma Díjat és a Gregor József-díjat is.

Gyönyörű felvételek Dusha Béla gyűjteményéből a városaink arculatát gazdagító szecessziós épületekről és köztéri építészettörténeti alkotásokról – most is érdemes velünk tartani!

A rendezvényen való részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Helyeket csak korlátozott számban tudunk biztosítani (max. létszám: 120 fő), ezért most is érdemes időben regisztrálni!

Ingyenes regisztráció ITT: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/szazadfordulos-ekkovek/

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.