Közösségi program portál
és helykereső

Szakrális bevésődések - Bari Janó és Gaudi Márton közös tárlata

Hozzáadás a Google naptáramhoz
A kiállítást megnyitja: Varga Márta kommunikációs szakember
Közreműködnek a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói.
Bari Janó roma származású magyar festőművész, Vácon él és alkot. Alkotói periódusának kezdetén a tájképfestészet vonzotta, majd Salvador Dalí szürreális festészetének hatása alá került. Gyakran vett részt performanszokon, vonzotta az avantgárd, alkotott háromdimenziós műveket. Számos egyéni, csoportos és tematikus kiállításon szerepelt, sikert aratott absztrakt tájképeivel, mitikus, vallásos, figurális képeivel és csendéleteivel. Görögországtól Amerikáig több magángyűjteményben is megtalálhatók a képei, itthon többek közt a Roma Parlament galériájában és a cigány festők gyűjteményes állandó kiállításán.
Gaudi Márton roma származású magyar szobrász és festő, jelenleg is szülővárosában, Makón él és alkot. Képzőművészeti pályafutása 1998-ban kezdődött, terrakotta szobrokat készített, majd 2000 óta fest olajfestékkel farostra vagy vászonra. Művészetére Munkácsy, Dalí, Michelangelo, Antoni Gaudí munkássága hatott. A 2000-es évektől bekapcsolódott a Cigány Ház által szervezett alkotótábor munkájába. A 2009-es Cigány festészet Magyarországon című reprezentatív albumba beválogatták hét olajfestményét.
A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium célja olyan, többségében roma származású, elkötelezett keresztény értelmiségiek nevelése, akik egyfelől a legmagasabb szintre törekednek szakmájukban, másfelől hitelesen képviselik népcsoportjukat, annak kultúráját és hitüket. A kollégium olyan fiatalokat kíván támogatni, akik szakmájukban kimagasló eredményt nyújtva a cigányság felemelkedését és a cigány-nem cigány együttélést segítik elő. www.szkrsz.hu
A kiállítás megtekinthető április 14-ig, hétköznapokon 08.00-22.00, szombaton 09.00- 20.00 óráig.
A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium rendezvényeFeltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.