Közösségi program portál
és helykereső

Stúdió K Színház: Sacra Hungarica

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Stúdió K Színház:
Sacra Hungarica
a hazaszeretet színháza

Játsszák: Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Sipos György, Spilák Lajos
Dramaturg: Gyarmati Kata
Zene: Antal Attila
Fény: Berta Ninett
Asszisztens: Rémi Katinka, Vajdai Veronika
Rendező: Urbán András

„Urbán András első budapesti rendezése a kis magyar valóság elviselhetetlen tükörképével szembesít”

Egy független színházi társulat valahol Magyarországon rádöbben arra, hogy eddig téves úton járt, rosszul látta a dolgokat, és nyilvános vezeklésre adja a fejét. A bűn felismerésétől a megtisztulásig hosszú, rögös út vezet, és ez számos bonyodalomra ad okot.
Urbán András rendező munkamódszerének alfája és ómegája a társalkotókkal és a résztvevőkkel folytatott folyamatos és irányított kommunikáció a próbafolyamat egészén keresztül, valamint az adott téma lehető legszélesebb spektrumon, a legtöbb aspektusból történő körbejárása. E sajátos munkamódszerből születő verbális anyag szerves részét képezi az előadásnak.

„A színész is érez, gondolkodik, tapasztal. Véleménye van. Az előadásban nem önmagát képviseli. Nem képvisel senkit és semmit. Játszik. Ilyen az élet.” (Urbán András)

A magyarság, a nemzet, a nép, a hazához való viszony, a nemzeti szimbólumokhoz való hozzáállásunk, kötődésünk, azok jelentése, jelentősége – ezek azok a témák, amelyek kifejtésre várnak a Sacra Hungarica című előadásban.
Mi jelent az, hogy magyarnak lenni: egyrészt etnikai-nyelvi egység (nép), másrészt szellemi tényező, amely politikai egységgé válik (nemzet)? Egyes kutatók szerint a magyar nemzet nem a vér, nem a nyelv, nem az államiság által teremtett jelenség, hanem merőben szellemi tényező (genius). Tehát szakrális megközelítése is van hovatartozásunknak.
Hogyan látjuk modern társadalmunkban ezeket a kérdéseket, vitatható-e a modernitás győzelme a hagyományokra épülő értékrend felett, avagy fordítva?
Érvényesek-e még, és milyen mértékben, azok a fogalmak, amelyek a hazaszeretet, hazaárulás, haza védelme, polgári felelősség, nemzeti felelősség hívószavak köré csoportosíthatók?
Történelmünk gazdag irodalmának bizonyos művei szolgálnak inspirációs anyagul ahhoz a munkamódszerhez, mely a vajdasági származású rendező sajátja: a próbafolyamat alatti folyamatos kommunikáció az alkotókkal, viták és megbeszélések formájában. A konkrét irodalmi műveken túl a munkamódszerből születő verbális anyag is szerves részét képezi az előadásnak; az egyéni érzetek és a kanonizált művek kontrasztja teszi frissé és izgalmassá a témáról való kommunikációt.

Az előadás hossza: 70 perc szünet nélkül

Fotó: Doma Petra, Véner Orsolya

16 éven felülieknek!

A program a szegedi MASZK Egyesület szervezésében, a Szegedi Nemzeti Színházzal együttműködésben jön létre.

Belépőjegy: 4900 Ft és 3900 Ft
72876724 2825376940826951 8565142756572266496 o

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.