Közösségi program portál
és helykereső

Savanya István: Hangulatok - énekelt versek

Hozzáadás a Google naptáramhoz

"Tizenöt éves koromban kezdtem zenével foglalkozni. A leghozzáférhetőbb és legnépszerűbb hangszert, a gitárt választottam első próbálkozásaim eszközéül. Érdeklődésemet az észak-amerikai népzene keltette fel, de a magyar népzenéhez való erős vonzalmam is zenei útkeresésem irányadójává vált.


Zenészi pályám legelejétől kezdve színpadon, közönség előtt próbáltam ki legújabb ötleteimet. Ez a gyakorlat bizonyult a legalaposabb iskolának. Sokszor egyedül, de egyre sűrűbben zenekarral álltam a közönség elé. Több éves fejlődés után az ÉDOSZ Szeged táncegyüttes zenekarában játszottam bőgőn. Emellett, az akkorra országos ismertségre szert tett Bluegrass Pilgrims Band vezetője, alapító tagja is voltam. Ennek az állandóan változó felállásban működő, dinamikus együttesnek oszlopos tagjai Várkonyi Eszter (ének) és Kiszin Miklós (bőgő, jelenleg Molnár Dixieland Band) voltak.


Ez az együttes hozta létre a legelső, rendszeresen jelentkező bluegrass klubot Magyarországon, a szegedi DÉLÉP klubban. Ez a rendezvénysorozat jónéhény éven keresztül nagy sikerrel működött . Ebben a klubban ismerkedtem meg és muzsikáltam együtt neves hazai és külföldi előadókkal, mint pl.: Bojtorján, 100 Folk Celsius, Muszty-Dobai, Muzsay András, Nagy Bandó András, Bródy János, Hans Theessink, Komlói Spirituálé, Benkó Dixieland Band, Molnár Dixieland Band, White River Bluegrass Band (Montreal), Nice Try Band (USA), Sandifer and Carollo (USA), stb...


A továbbiakban óriási megtisztelés volt, amikor egy színpadon szerepelhettem Donovannal, a Fonográf együttessel, a Strófa Trióval, Dévai Nagy Kamillával, Jim Keelaghannal, Tolcsvay Bélával, Joós Tamással, George Hamiltonnal, jammelhettem a Muzsikás együttessel, a Téka együttessel, Bródy Jánossal, Berecz Andrással, a régi Sebő együttessel, a Dűvő és az Ökrös zenekarok tagjaival, Szerényi Bélával és még sok-sok csodálatos előadóval. 


Számos kulturális rendezvény szervezője, résztvevője, folk és irodalmi klubok meghívott vendége voltam. A 90-es években a Calgary-ben működő irodalmi színpad vezetőjeként, rendezőjeként tevékenykedtem. Több televíziós produkcióban vettünk reszt. Ezzel egy időben kezdtem rendszeresen versírással, versmegzenésítéssel foglalkozni. Első darabjaim az irodalmi színpad előadásaihoz készült dalbetétek voltak. Később László József és Barabás Árpád színészekkel a Diák, írj magyar éneket! című Ady emlékesthez írtam saját verset és zenét. Innét egyenes folytatásként jött az első önálló verses-irodalmi estem Otthoni ének címmel, amelyet Nyugat Kanadában és Magyarország számos városában bemutattam. Felléptem Budapesten a Magyar TV-ben, az RTL klubban, a Duna TV-ben, a Szegedi Körzeti tv műsorában, a Közéleti Kávéházban és a Grand Café-ban, a Mohácsi Városi tv-ben, a Pécsi Városi Rádió blues műsorában, a Monori Városi tv-ben.


Koncerteket, előadásokat tartottam zenei klubokban, a Szentesi Városi Rádió Síppal, Dobbal, Nádi hegedűvel című népzenei magazinjában, a Szentesi Népzenei Fesztiválon, a Miskolci Zenepalotában önálló esttel, színházi esteken Szentesen, Dunaújvárosban, Pécsett, Szegeden, a Magyar Hangszerész Szövetség workshop sorozatán, a Kossuth Rádióban a Vass István Zoltán vezette Névjegy című műsorban, a Mártélyi Képzőművésztáborban és még számos egyéb helyen.


Részt vettem rangos nemzetközi világzenei fesztiválokon. Az elmúlt két évben a Csikszeredai Szakszervezeti Művelődési Központ támogatásával és a Role zenekar vendégeként Székelyföldön is szerepeltem. Észak Amerikában rendszeresen esteket tartok az Egyesült Államok és Kanada magyar közösségeiben.


Rendkívül szerencsésnek tekintem magam és hálás vagyok a fent felsorolt lehetőségekért. Kiváló művészpéldaképekkel ismerkedhettem meg, akik közül néhányan közös lemezkészítési lehetőséget is felajánlottak, mint pl.: Balogh Kálmán, Pomazi Zoltán, Kiszin Miklós és Szerényi Béla.
Angol nyelven íródott verseimért 2002 és 2006 között az International Society of Poets minden évben felterjesztett az év költője címre. 2002-ben és 2003-ban oklevéllel és ezüstserleggel tüntettek ki a kortárs költészetben nyújtott teljesítményemért."

A rendezvény weboldala.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.