Közösségi program portál
és helykereső

Rítus - Áfra János és Lázár Domokos estje

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Az est egyik felét egy elégikus hangoltságú produkció adja, melynek keretében egymás szövegeire reagálva ragadnak mikrofont Lázár Domokos, az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekarok kiváló dalszerzője, énekese és gitárosa, valamint Áfra János Sziveri János-díjas és Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjas költő. A lámpafényes esten versek, ismert slágerek és feldolgozások egyaránt elhangzanak. Nem csak a Lázár Domokos zenekarai által játszott dalokat, de a felolvasott verseket is akusztikus gitárjáték kíséri, ezen kívül természetesen versmegzenésítések is hallhatóak lesznek, továbbá terítékre kerül egy-egy régről ismerős Trabant- vagy Lovasi-sláger feldolgozása is.

Az est másik részében Új Krisztina beszélget Áfra Jánossal Rítus című új kötetéről, amely a középkori mágikus kódexek és ráolvasásos, babonás szövegek különleges világát idézi meg.


ÁFRA JÁNOS: RÍTUS (Kalligram, 2017)
„A kötet nem a visszafordulások, sokkal inkább a teremtés jegyében áll. Áfra János célja, hogy olyan költői nyelvet teremtsen, mely érvényesen tud beszélni a személytelenségben elgondolt emberi létezés dimenzióiról. A Rítus koncept-kötetnek mondható, amennyiben a beszédmódot és a legfontosabb tematikai–poétikai kérdéseket illetően a versek között »alapvető ihletrokonság« figyelhető meg – mintha a költő nem egyes verseket írna, hanem eredendően is kötetként képzelné el ezt a költői anyagot. A könyvben megfigyelhető a teljességre törekvés abban az értelemben, hogy a szerző fáradhatatlanul bontja ki a maga alkotta nyelvben rejlő költői lehetőségeket. A versnyelv nem fárad el a kötet végére sem…” (Krupp József, Jelenkor)

„A Rítus megszólalásmódjában, hangvételében, képvilágában is újat hoz, ám a költőre jellemző sűrű szövés, átgondoltság mégis megteremti a kapcsolatot két korábbi kötetével.” (Visy Beatrix, Élet és Irodalom)


Plakátterv: Balogh Ádám
A plakáton szereplő festmény eredetije Incze Mózes munkája.

A programot a József Attila Kör támogatja.
A belépés díjtalan.
29354547 10155085273896504 7114268445232271958 o

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.