Közösségi program portál
és helykereső

Prof. dr. Szabó Gábor: Innováció: közhely, vagy a jövő záloga?

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Prof. dr. Szabó Gábor egyrészt a Szegedi Tudományegyetem rektoraként, másrészt akadémikusként/ fizikusként, s végül, de nem utolsósorban a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hallatlanul széleskörű tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben arról, miért és hogyan működik hazánkban, régiónkban és Szegeden az innováció. Mi a szerepe az innovációnak egy-egy közösség, térség fejlődésében, hogyan járul hozzá a gazdaság és a mindennapok gyarapodásához.

Akinek már egyszer is volt lehetősége Rektor úr előadásán részt vennie, az tudja: sajátságos, csak rá jellemző humorral fűszerezett előadása, szakmai alázata, szókimondása ritka élménnyé varázsolja ezt az estét is! Tartsanak velünk – kivételes élmény lesz!


Prof. dr. Szabó Gábor 1954-ben született, fizikusdiplomáját a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerezte. 2010-ben választották a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává. Az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék kutatójaként a lézer a fő érdeklődési területe. A szegedi úgynevezett „szuperlézeres” kutatóközpont, az ELI létrehozásának elsőszámú szorgalmazója és támogatója.

Nevéhez 11 magyar, 5 egyesült államokbeli és 3 német szabadalom kötődik. A szegedi egyetem kutatójaként és népszerű oktatójaként 8–10 évente újabb és újabb területen próbálta ki magát. Így például németországi és amerikai egyetemek vendégprofesszora volt.

Számos közéleti és szakmai megbízatása közül szakmai törekvéseit leginkább az jelzi, hogy kutatás-fejlesztési helyettes államtitkári feladatot vállalt 2000-2002 között, 2007 óta a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, az SZTE számos kutatási és ipari projektjében vett és vesz részt. Először 2010-ben, majd 2014-ben ismét a Szegedi Tudományegyetem rektorává választották. Díjai közül kiemelkedik az MTA Akadémiai Díj (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, valamint a Pro Urbe Díj Szeged (2009). 2018 májusában ez a lista gyarapodik a Szeged város Díszpolgára kitüntetéssel:-)

Rektorként legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a szegedi universitas a hazai felsőoktatás egyik zászlóshajójaként a nemzetközi térben is erősítse kutatóegyetemi pozícióját.

 

A rendezvény weboldala.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.