Közösségi program portál
és helykereső

Prof. dr. Balogh Elemér: "Boszorkányok pedig nincsenek!" - vagy mégis?

Hozzáadás a Google naptáramhoz

2018-ban is folytatjuk a Pedagógiai esték sorozaton belül azt a kezdeményezést, melynek fő célja, hogy rendszeres lehetőséget kínáljunk a Szegeden élő, dolgozó, vagy a városhoz kötődő tudósok, kutatók, szakemberek munkásságának megismerésére - elsősorban ismeretterjesztő, tudománynépszerűsítő előadások keretein belül.

A tudománynépszerűsítő vonulat 2018. évi első előadója Prof. dr. Balogh Elemér egyetemi tanár, jogtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, Szeged város Díszpolgára.
A boszorkányokról sokat hallottunk, sokat tudunk, de az elmúlt századokban ellenük lefolytatott perekről jogtörténeti szempontból mégis kevés a pontos információ, számos tévhit is szívósan tartja magát. A középkortól induló és a 16-17. században kiszélesedő boszorkányperek indítékainak, az alkalmazott bizonyítási eszközök és persze a háttérben lapuló prekoncepciók kifejtésére vállalkozik az előadás. Az előadásban Professzor Úr természetesen bemutatja az 1728-as nagy szegedi boszorkányper (pör) történetét és hátterét is.
Prof. dr. Balogh Elemér jogtudós, jogtörténész, egyetemi tanár, 2005-2014 között az Alkotmánybíróság tagja. Kutatási területe a büntetőjog magyar és európai története, az egyházi bíráskodás és az alkotmánytörténet. Professzor Úr közkedvelt és méltán népszerű személyisége városunknak és egyetemünknek - a boszorkányperek hátterét feltáró előadásra máris óriási az érdeklődés, senki ne bízza a jegyek beszerzését az utolsó pillanatra!
Boszorkányos egy este lesz! 

 

A rendezvény weboldala.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.