Közösségi program portál
és helykereső

Parti Nagy Lajos: Átriumklorid – avagy a színész ötször

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Szereplők: Bíró Kriszta és Hevér Gábor
Díszlet, jelmez: Tihanyi Ildikó
Dramaturg: Marsalkó Eszter
Rendező: Néder Panni

Parti Nagy Lajos izgalmas szövege öt teljesen független történetet mesél el: a búcsúzkodó szerelmesek, a rejtélyes rituáléra készülő cinkostársak, a meghasonlott külvárosi házaspár soha nem találkoznak egymással. Sőt, senki mással sem, hiszen az öt jelenet anyaga a magánélet legintimebb szféráiból származik. Hogy mégis mi közük van a figuráknak egymáshoz, önmagukhoz, hozzánk; hogy párhuzamosan élt magányos életeink valahogy összekapcsolódnak-e – erre keresi a választ az előadás, amelyet Néder Panni állított színpadra. Az öt virtuóz duettben Bíró Kriszta, az Örkény Színház Jászai Mari-díjas színésznője, és a Vígszínház szegedi születésű színésze, Hevér Gábor formálja meg a néha nagyon is ismerős figurákat.

Parti Nagy Lajos virtuozitása és a kortárs magyar irodalomban betöltött jelentős szerepe vitathatatlan. Írói szempontból a jelenetek egymástól teljesen különböző, egyedi stílusának létrehozása, azokat egyszerre nézve viszont koherenciát feltételező, egységében is újat jelentő esszenciájának megteremtése igazi kihívás – e feladatra Parti Nagy a lehető legtökéletesebb. Az öt etűdből álló darab színészközpontú, kifejezetten a két főszereplőre íródott. A jelenetek, bár külön-külön egységek, mégis párbeszédben állnak egymással. Fiatal és naiv szerelmesek, negyvenes szeretők, fásult és feszült házasok, a világ elől bezárkózó testvérpár és középkorú, megveszekedett álmodozók. Mind külön életkor, élethelyzet, problémakör és társadalmi státusz megtestesítői – öt különböző helyszínen.

-----------
Kedves Nézőink! Felhívjuk a figyelmüket, hogy az előadás első 15 perce az előcsarnokban (ülőhely biztosítása nélkül) játszódik.
-----------
A produkció az Átrium Film-Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös ősbemutatójaként jött létre.
A vendégjáték a szegedi MASZK Egyesület szervezésében jön létre.

Támogató: Magvető

Fotók: Szűcs-Szabó Marianna, Kállai-Tóth Anett

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.