Közösségi program portál
és helykereső

Őszi darules a szegedi Fehér tónál

Hozzáadás a Google naptáramhoz

A Tisza-völgyi bemutatóház megtekintése után a tórendszer ideális pontján bevárjuk a darvak esti behúzását. Reményeink szerint madarak tízezrei húznak el a fejünk fölött a felkelő Hold felől a lemenő nap irányába. 
Az európai daru-népesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak vonuló tömegei novemberre elérik a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét. A térség daruvonulásban betöltött szerepét jól jellemzi, hogy az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. Az utóbbi évek monitoring adatai szerint az őszi vonulás során a szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma 20-30ezres létszámmal tetőzik.
TALÁLKOZÓ HELYE: a Tisza-völgyi Bemutatóháznál. 
AUTÓVAL: A Bemutatóház az E5-ös út (régi pesti út, más nevén E75-ös számú főút) 157 és 158. számú kilométertáblái között található. Közúti múzeum-tábla jelzi a főút mentén. A főbejárat a főútról nyílik, ahol két pihenőparkoló és két büfé (csak az egyik üzemel) van a két oldalon. A kapun nagy tábla látható "Tisza-völgyi bemutatóház" felirattal, a Kiskunsági Nemzeti Park logójával. 
PARKOLÁS: a pihenőparkolókban a főút mellett közvetlenül. 
TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL: Busszal a "Szatymazi temető" helyközi megállónál kell leszállni, ami a Bemutatóháztól 300 méterre északra található. Vonattal érkezve Szatymaz megállóig kell kérni a jegyet, onnan 20 perc séta a Bemutatóház. Hazafelé szoktunk egymásnak segíteni lehetőség szerint telekocsis rendszerrel. 
Menetrendi információ itt található: http://menetrendek.hu/ 
IDŐPONT: október 29. szombat. A program 15 órakor kezdődik, és kb. 18 óráig tart. 
TÁV: a madarak útvonalától függően 3 - 5 km. 
GYEREKEK: Kisgyerekek is jöhetnek, a távot könnyedén teljesíteni szokták.
KUTYUSOK: Kutyák szintén jöhetnek, de csak pórázon, vagy szállítótáskában, mivel védett területen is közlekedünk.
AJÁNLOTT ÖLTÖZÉK: Gumicsizmára nincs szükség, inkább túracipő, bármilyen kényelmes cipő ajánlott. Füves ösvényeken sétálunk, a túra során használt utak akár eső után is jól járhatóak. 
MIT HOZZUNK? Meleg tea, forralt bor termoszban javasolt, kellemes lehet. Akinek van távcsöve, hozza magával! (Korlátozott darabszámban tudunk biztosítani távcsövet a túra idejére.) Fényképezőgépet lehet hozni, de kérünk mindenkit, hogy vakut ne használjon. 

Jegyárak: Részvételi díj: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft, a helyszínen fizetendő. (A jegyár tartalmazza a Bemutatóház kis kiállításának belépőjét is.) 

Az alábbi kérdőív kitöltése után további jelentkezés már nem szükséges! 
Az előzetes bejelentkezés NEM kötelező!
(Szükség esetén további információ kérhető: Ábrahám Krisztián, abrahamk@knp.hu 30/638-0297)
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdJYgpmNKlDh9oppva8vGSgsw3iJQz9PD4NzKQNBtUsHfltgw/viewform?c=0&w=1

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.