Közösségi program portál
és helykereső

Őssejtek: nem varázslat, tudomány

Hozzáadás a Google naptáramhoz

10 FŐ/TURNUS!!!

Napjainkban egyre többet hallhatunk az őssejtekről és arról, hogy milyen lehetőségekkel kecsegtetnek, hogyan lehet belőlük laboratóriumi körülmények között valódi szöveteket, működőképes szerveket növeszteni. Ritkán van szó azonban arról, hogy mik is pontosan ezek az őssejtek, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek és hogyan lehetséges az, hogy belőlük a felnőtt emberi szervezet bármelyik sejttípusa kialakulhat.

Laboratóriumunk az embrionális fejlődésben kritikus szerepet játszó fehérjék hatásmechanizmusát vizsgálja, melyhez az őssejteket eszközként használjuk fel. Így képesek vagyunk az őssejteket laboratóriumi körülmények között szaporítani, környezetük megváltoztatásával pedig elindítani őket azon az úton, hogy funkcióképes idegsejt vagy akár dobogó szívizomsejt fejlődjön belőlük.

Programunk során beszélünk arról, hogy mik is pontosan ezek az őssejtek és hogyan lehetséges az, hogy belőlük szinte bármilyen más sejtet létre lehet hozni. Eláruljuk, hogyan lehetéges belőlük idegszövetet vagy izomszövetet létrehozni. Végül meg is mutatjuk azokat az eszközöket és tudományos módszereket, amelyekkel a fentebb említettek készülnek. Prezentációnk során betekintést nyerhetnek a látogatók az őssejtes tudomány egy kis szeletének elméleti és gyakorlati hátterébe is.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.