Közösségi program portál
és helykereső

Opioidok, kannabinoidok és füstőlgő csíkok: gyógyászat vs. visszaélés

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Az opioidok, mint például morfin a mai napig az egyik leghatékonyabb fájdalomcsillapítók, azonban alkalmazásuk során hozzászokással, erős függőséggel, illetve elvonási tünetekkel kell számolni. A kannabinoidokat (pl. Δ9-THC) is több ezer éve használják a gyógyászatban fájdalom csillapítására. Ezen vegyületek élvezeti szerként történő illegális használata (különösen szintetikus kannabinoidoké) jelentősen megnőtt, amely komoly társadalmi problémát jelent.

Számos kutatócsoport dolgozik azon, hogy az opioid és kannabinoid vegyületek káros és visszaélésre okot adó mellékhatásait csökkentse az elsődleges fájdalomcsillapító hatást pedig felerősítse. Mind az opioidok, mind pedig a kannabinoidok biológiai hatásaikat fehérjékkel történő kölcsönhatások révén valósítják meg, ezért az ilyen típusú hatóanyagok vizsgálatának és fejlesztésének elsődleges vizsgálatai ezen a szinten történnek. A bemutató program során főként ezekbe a módszerekbe tekinthetnek be az érdeklődők: így például az opioid és kannabinoid vegyületek radioaktív jelölését és az így kapott jelzett vegyületek receptor kölcsönhatásainak méréstechnikáját ismerhetik meg.

Bemutatásra kerül, hogy hogyan tudjuk mérni laboratóriumi állatokon az opioidok és kannabinoidok fájdalomcsillapító hatásait, valamint a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) segítségével bemutatjuk tilalom alá vont, szintetikus pszichoaktív kannabinoidok kémiai-farmakológiai jellemzését is. Végezetül röviden szó lesz a drogfüggőségről, és megelőzéséről.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.