Közösségi program portál
és helykereső

Neveld, ne verd! - dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember előadása

Hozzáadás a Google naptáramhoz

A Pedagógiai Esték májusi témája egy nagyon érzékeny, mondhatni valódi tabutéma: a gyermekbántalmazás.

Előadónk dr. Gyurkó Szilvia, a téma egyik legnagyobb hazai szakértője és aktivistája. Nemzetközi elismertségű gyermekjogi szakember, az UNICEF Magyarországi Bizottságának korábbi gyermekjogi igazgatója. Több éven keresztül az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársaként is dolgozott, így kellő rálátással rendelkezik a gyermekek bántalmazásának hazai és nemzetközi állapotára.

A "Neveld, ne verd!" című előadás mindazok szerepéről és felelősségéről fog szólni, akik életük és munkájuk során szülőként, pedagógusként, egészségügyi, szociális vagy közművelődési ágazatban dolgozó szakemberként, vagy "csak" szomszédként, utcai járókelőként találkoznak bántalmazott gyermekekkel.

Az előadó emellett szólni fog a gyerekbántalmazás hatásairól, a gyerekek jogairól és szükségleteiről is. Lendületes, hiteles előadóként beszélni fog egy jobb világról, amelyben a gyerekek egyenrangú felek, boldogok és kiteljesíthetik a személyiségüket.

"A magyar társadalom eléggé toleráns sok dologgal szemben. Ilyen például a gyerekek fizikai bántalmazása. Erős konvenció, hogy a család belügye, hogyan nevelik a gyereket, és abba nem lehet beleszólni. Ha a játszótéren látod, hogy valaki a hajánál húzva viszi vacsorázni a gyereket, miközben az inkább homokozna, akkor sem avatkozol közbe. Az emberek jelentős része azt gondolja, nem feladata jelezni, ha minden délután átszűrődik a falon, hogy a szomszédban verik a gyereket vagy az asszonyt. Hogy igazából nem is baj, hiszen abba még senki nem halt bele, ha egyszer megütötték."

Nagyon sokszor elfelejtjük, hogy a gyerekbántalmazás egy társadalmi kérdés. Mindannyiunk közös ügye, hogy mit gondolunk az erőszakról. Hogy felismerjük-e: ahogyan mi éljük az életünket, az hat a gyerekeinkre. Nemcsak az a borzasztó, hogy a szülők elfogadják a gyerekverést, hanem hogy a gyerekek maguk is. A magyar gyerekek negyede azt gondolja: rendben van, ha megütik. Ahhoz, hogy az ember áttörje ezeket a falakat, sok energia kell. Sokunk energiája.

Mindannyiunknak van tennivalója, hogy egy normális társadalomban éljünk. Minden tenni akaró és tenni tudó érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

A rendezvény weboldala.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.