Közösségi program portál
és helykereső

Nap, Hold, Csillagok! Művészet és irodalom est 2. rész (Szegedi Közéleti Kávéház - Tollforgató Online Lapcsoport/ Archivált Világ-Archived World közös rendezvény)

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Nap, Hold, Csillagok!

Művészet és irodalom est

2. rész

 

 

 

Helyszín: Virág Cukrászda és Kávéház, Zöld Szalon, Szeged, Klauzál tér 1, 6720

Időpont: 2019. december 5. 17 óra

 

 

 

A Nap, a Hold és a Csillagok… Mint fő égitestek, uralják világunkat, mióta csak gondolkodni képes az ember, és érzékeli környezetét. Micsoda történelmi és kulturális háttere van e három égitestnek a világ népei körében! Nem csak a székelység fő jelképeivé váltak, sokan nem is tudják, hogy nem kell messzire mennünk, saját kultúránkban kell kicsit mélyebben szétnéznünk. Nem is olyan mélyen? A magyar népmese irodalom is ezzel a három névvel illeti a  király gyönyörűséges lányait.

Idézem a néha kevésé ismert népmesénket!

„Nap, Hold, Csillag megszabadítása   (Népmese )

Túl az Óperenciás-tengeren, túl az üveghegyeken, az ökörlegelőkön is túl, éppen a világ végén élt egy konok király. Ennek a konok királynak három gyönyörű szép leánya volt. Az egyiket Hívták Napnak, a másikat hívták Holdnak, a legkisebbet pedig hívták Csillagnak.  A három leánynak más dolga nem volt, mint hogy ők gondoskodtak a világosságról.  Nap világított reggeltől alkonyatig, éjjel Hold világított, alkonyattól holdkeltéig pedig a kicsi Csillag. (…)”

Eddig az idézet- s innen a szárnyaló fantázia. Mesemondással, mondaismertetéssel, versmondással várjuk a szereplőket és hallgatókat a következő estünkre, a Virág Cukrászda Zöld szalonjába… Mivel is? Meglepetésekkel és játékkal együttesen.

Az est alatti vers-, mese-, és prózamondásra jelentkezni lehet:

 Dr. Bogoly József Ágoston (irodalomtörténész) augustus5500@gmail.com

(Lövey-/Pécsi-)Varga Éva (Tollforgató Online Lapcsoport – Archivált Világ/Archived World) email címén is: tollforgato.lapcsoport@gmail.com vagy tollforgato.irodalmi@gmail.com

A tárgyba kérem írják bele az elmondani kívánt alkotás szerzőjének nevét, és a Nap, Hold Csillagok címszót!

Jelentkezni nem kötelező, de megköszönjük!

Az est vendégei, érdeklődők, nézők, szerepelni vágyók szabadon-jöhetnek mehetnek közben, és rendelhetnek is a kávéházi termékekből. Nincs kötelező fogyasztás.

Minden kikapcsolódni és tanulni vágyót, érdeklődőt szeretettel várunk! Bízunk benne, hogy a régi kávéházi hangulatot sikerül kicsit újravarázsolnunk!

 

 

 

 

Házigazda: Dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész

Háziasszony (fő szervező): (Lövey-/ Pécsi-) Varga Éva Tollforgató Irodalmi, Történeti, Ókor Történeti, Művészeti és Politikai Lap – Archivált Világ/Archived World Főszerkesztő - Laptulajdonos Kiadó

 

 

 

 

 

 

 

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.