Közösségi program portál
és helykereső

Múzeumok (Könyvtári) Éjszakája - Somogyi-könyvtár

Hozzáadás a Google naptáramhoz
A könyvtár – egyébként zárt – különgyűjteményeiből válogatott alkalmi kiállításokkal és bemutatókkal várja a látogatókat. A gyermekek játékos foglalkozá­sokon vehetnek részt a Gyermekkönyvtárban. A belépés díjtalan.

18.00–22.00 GYERMEKKÖNYVTÁR
Szelek, vizek, tüzek – játékok és egyéb „katasztrófák”

18.00–24.00 KIÁLLÍTÁSOK, BEMUTATÓK - FÖLDSZINT

Szecesszió | A századforduló üzenete – A könyvtár gyűjteményének a sze­cesszió időszakában készült legszebb kötetei és egyéb dokumentumai idézik meg a századforduló meghatározó stílusirányzatát a képzőművészettől az építészeten át az irodalomig, kiemelve annak megannyi szegedi vonatkozását. A kiállítást az Alföldi szecesszió című vándorkiállítás teszi teljessé.
Tárlatvezetések: 20 és 22 órakor

Te kikölcsönöznéd ezeket a könyveket? – könyvkötészeti bemutatóval egybe­kötött kiállítás azokból a kötetekből, amelyekre „kevésbé vigyáztak” olvasóik

1. EMELET
Pompeji művészete, Pompeji a művészetben – a kiállítás a könyvtár albu­mainak segítségével mutatja be Pompeji csodálatos művészetét. Emellett betekinthetünk az első század római kori emberének hétköznapjaiba, és a vá­rost elpusztító katasztrófáról is többet megtudhatunk.

„Szakállszárító” | Fura urak és asszonáncok... – Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész különleges, egyedi hangulatú grafikáit, sokféle technikával készült könyvtárgyait tekinthetik meg a látogatók.
A tárlat 19 és 21 órakor Ale Ildikó festőművész vezetésével nézhető meg.

Marilyn Monroe és a Cannes-i Filmfesztivál – gondosan összeállított köny­ves válogatás idézi meg a színésznő halhatatlan, mitikus személyiségét.

18.00–24.00 KIÁLLÍTÁSOK, BEMUTATÓK - 3. EMELET

Szeged 7szer – A Helyismereti gyűjtemény összeállítása a misztikus 7-es szám köré rendeződik. Szeged város életének 7 megrendítő eseménye tárul a láto­gatók elé a kiállított kordokumentumok tükrében.

Magyarok Amerika postai bélyegein | Filatéliai érdekességek a Vasváry-gyűjteményből – Az évfordulók alkalmából kiadott bélyegektől a levélzáró bélyegekig számos ritkaság megtekinthető a kiállításon.

Sokszínű örökség | Hagyatékok és adományok a Somogyi-könyvtár gyűjte­ményében – Az összeállítás a teljesség igénye nélkül mutat be olyan értékes gyűjteményrészeket, melyeket az adományozó vagy hagyatékozó személye tesz kivételessé.


EMLÉKKÖNYVTÁR
„Éjszakai könyvvarázs” – A Múzeumok Könyvtári Éjszakáján hagyo­mányossá vált Emlékkönyvtár-bemutató keretében az idén egy rögtönzött kiállítást is meg­tekinthetnek az érdeklődők, amely a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyvein keresztül tárja elénk az ókori világ csodáit.
Tárlatvezetés: 18.00–23.00 – óránként

18.00–24.00 TŰZOLTÓK A KÖNYVTÁR ELŐTT
A bajban mindig segítünk! | Fejezetek a Szegedi Tűzoltóság 137 éves történetéből – Nevezetes tűzesetek korabeli beszámolók alapján, tűzoltó eszközök a régmúlttól napjainkig, 100 éves kocsifecskendő, amely újra régi fényében ragyog
Gyerekeknek: felpróbálható tűzoltósisak, tűzoltó-kifestők és -színezők
13435556 1069783576422076 1679246982095745130 nFeltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.