Közösségi program portál
és helykereső

Mire jó az arany? Kövessük nyomon valós időben sejtek életképességét!

Hozzáadás a Google naptáramhoz

A környezetünkben felhalmozódó háztartási, vegyi anyagok, gyógyszermaradványok a talajban és a vizekben feldúsulnak, így bekerülnek a növényekbe, állatokba és végül az emberi szervezetbe. Napjainkban rengeteg olyan vegyület kerül forgalomba, amelynek hatását nem ismerjük, az élő szervezettel való érintkezésének következményeit nem vizsgálták.

A gyógyszerkutatásban is elengedhetetlen, hogy egy új vegyület hatásait élő sejteken is leteszteljék, mielőtt forgalomba kerülne. Ezért a különböző gyógyszerjelölt-vegyületek vizsgálata toxicitási tesztekkel kezdődik. Ennek során megmérjük, hogy rövid vagy hosszú távon a hatóanyag milyen koncentrációban károsítja a sejteket. Laboratóriumunk egyik fő irányvonala hatóanyagok, nanovezikulák és gyógyszerészeti segédanyagok sejtkárosító hatásának mérése különböző tesztmódszerekkel.

Új kísérleti módszernek számít a sejtek életképességének valósidejű sejtanalízissel történő vizsgálata. A kísérlet során a sejteket 96-lyukú tenyésztőlemezeken növesztjük. A lemez alja arany elektródákkal van befuttatva. A rendszer az elektródákon keresztül folyamatosan impedanciát (váltóáramú elektromos ellenállást) mér, amelynek értéke összefüggésben van a sejtek állapotával: számával és életképességével. A rendszer segítségével folyamatosan, akár napokig követni tudjuk a tesztelt vegyület sejtekre gyakorolt hatását.

Sejtkárosodás mérésének meghatározására szolgáló valósidejű sejtanalízis elvének és gyakorlatának bemutatása aranyelektródás lemezeken hétköznapi vegyületekkel (alkohol, tusfürdő, gyógyszerek, szénsavas üdítő)

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.