Közösségi program portál
és helykereső

Meszecsinka / Smokey Monday

Hozzáadás a Google naptáramhoz
meszecsinka.bandcamp.com

Meszecsinka egyike a 12 legjobb magyar világzenei együttesnek a Dal+Szerző magazin külön WOMEX száma szerint. A zenekart Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította 2009-ben, nevét (magyarul Holdacska) egy bolgár népdalból kölcsönözték. Meszecsinka hét nyelven énekel, négy országból jön (Magyarország, Bulgária, Lengyelország és Horvátország) és Csodaországba tart, ahol a magyar és a bolgár folklór együtt él a flamencoval és a pszichedelikus rockkal, az orientális az experimentálissal. A zenekar aktívan turnézik. Bejárta Európát, játszott USÁ-ban és

Kanadában, klipet forgatott a Vörös téren és road movie-t a Balkánon. A Kinyílok c. klip a vezető világzenei kiadó World Music Network és Európa egyik legismertebb népzenei magazinja, az fRoots video Top10-ében érte el a hatodik helyet.
Már az első albuma (2012) nemzetközi érdeklődést váltott ki, amely a német Hiperbole Records általi kiadáshoz és sok turnéhoz vezetett.
A második albumát (2014) a Vidor Fesztivál nagy színpadán mutatta be, 1500 ember előtt.
2015 nyarán jelent meg egy négy számos EP, amelyről azt írta a NOWMagazin: „olyan tűz ég benne, ami felperzsel”. Ősszel egy művészi klippel jelentkezett a zenekar.
A Global Hotspots program keretében Magyarország kulturális követeként előadásokat és workshopokat tartott dán iskolákban és egyetemeken.

Meszecsinkát beválasztották azon tíz zenekar közé, akik a Budapesten megrendezésre kerülő WOMEX nulladik napján léptek fel nemzetközi szakemberek előtt.
Meszecsinka harmadik albuma 2016-ban jelent meg és kiemelten pozitív kritikát kapott. A HVG „zseniálisnak” nevezte, a Magyar Narancs pedig „talán az év világzenei albumának”.

"Szóljon álomban vagy ébren, garantáltan padló. Az a gyanúm, hogy megkaptuk az év világzenei lemezét, egyenesen a gyomorba, mélyen..."
Magyar Narancs, Marton László Távolodó

"Az Álomban ébren újra egy tüzes, misztikus, keleties világba repít minket, az álom és ébrenlét határán." NOW Magazin

„Az est vendége a Meszecsinka, egy magyar világzenei együttes, aki elvarázsolta és extázisos önmegtapasztalásba ejtette a publikumot ledéren táncoló, lélekből sikító és andalgó érzéki boldogságmámorával. A 4 zenész előadása épp úgy a teljességre törő, mint a zenei programjuk: 7 nyelven énekelnek, a kompozíciók a kelet-európai és latin-amerikai népzenék virtuóz ütköztetései, melyek pszichedelikus hangzásvilágai cikázva egybeúsznak és sikító ritmusokban, csábítóan melodikus szólamban erőteljesen vibrálnak. A hangok mágusa Oláh Annamária, egy tündér énekesnő folyékony gesztikulációval, aki mezítláb táncol a padlón miközben a hangja szállongó vibrátókkal és gégéből jövő alaphangokkal a távoli messzeségbe kószál. Az elragadó előadásuk a közönségen eluralkodott hangulat alapján egy nagy világzenei fesztivál színpadján is megállta volna a helyét.
Deggendorfer Zeitung

„Meszecsinka zenei világa az egyik legösszetettebb a hazai zenei színtéren, nemcsak több stílus, de több nyelv is rétegződik benne”. Elle Magazin

„A bensőséges, sanzonos pillanatok éppúgy beszippantanak, mint a sodró, már-már rockandrollos menetek; mindent áthat egy olyan sűrű és tapintható atmoszféra, amiben a zenei nyelv összetevőin túl az európai összkultúra esszenciája szólal meg”.
Lángoló Gitárok

„A Meszecsinka ezzel a zenei keverékkel egyedi, teljes joggal nemzetközi porodra illő.”
HNA.de

„Olyan tűz ég benne, ami felperzsel…valahol ott érzem benne a “rock and rollt”, azt a fajta dögöt, amit stílustól függetlenül minden zenében keresek”.
NOWMagazin az Ai lemezről.

"Ez a koncert olyan volt, mintha egy papnőt néznék, aki miközben zenei kísérettel templomi szertartást végez, nem mellékesen megvillantja nekünk az örök nőt, aki pár visszafogott mozdulattal (mozdul a csípő, lebeg a kéz) képes bármely férfiembert elbűvölni. Táncától az összes rejtői légiós kocsmában kitörne a verekedés, eldöntendő, kinek legyen joga nézni Oláh Annamarit."
Ekultura.hu

"Kinyílok – ez a címe a zenekar második albumának, és valóban: egy olyan énekesnőt hallhattunk, aki az elmúlt évek során kibontakoztatta és megmutatta tehetségét, valamint egy olyan zenekart, amelyik egyre több fajsúlyos munkát tesz le az asztalra. A különféle korok és kultúrák ihlette zene ugyanis kortalan és egyetemes muzsikává áll össze".
Kulturgyom.hu

„A legeredetibb hangzásokat ebben a zenekarban fedezhettük fel…a Meszecsinka igazi világzenét játszó együttes, érdemes rájuk odafigyelni.”
Fidelió - "Szívükben eresszék el a lábaikat!"

"Kifejezőkészség? Kisugárzás? Varázslat? Igen! Leginkább ez mind együtt!"
Riff.hu

„A színpadon ugyanis nem más fog hangot adni érzéseinek, mint a hazai ándörgránd atyazenekarából, a Korai Örömből is jól ismert Biljarszki Emil, valamint a csodás hangú, ördögi és egyszersmind angyali, hátat borzongató, Fókatelepből is hallott Oláh Annamari!”
Kulturgyom.hu

„Meszecsinka etnopop életünk egyik legvonzóbb színfoltja.”
Magyar Narancs – Túl Ösztönös (MLT cikke) ,

„Nézzük meg a Kinyílok című egészen friss Meszecsinka-klipet, mert a szűrt, fátyolos, kendőzötten érzéki látványvilága nagyon is megérdemli, hogy lássák”
Recorder – Meszecsinka klippremier

„A műfaji kategóriákban járatosak egyszerűen csak pszichedelikus new-wave folknak mondanák a zenekar stílusát”.
Fidelio – Eleven Folk

„Az összekötő kapocs ismét Annamária, őserővel áradó éneke egységgé kovácsolja a zeneszámokat”.
Music.hu - lemezkritika

"A hangszeres és hangszerelési remeklés mellett mindenképpen meg kell említeni Annamária fantasztikus hangját és előadói tehetségét, egyszerűen hátborzongató, hogy milyen mélységek és magasságok szólalnak meg a lényén keresztül, belefeledkezni páratlan élmény, de veszélyes is, az album lecsengésével olyan, mint elhagyva lenni…"
Lángoló Gitárok

„Rengetegen próbálják népies dallamokkal megszólítani a közönséget, azonban ez keveseknek sikerül olyan jól és hitelesen, mint a Meszecsinkának”.
Tiszatajonline.hu

A koncert után Smokey Monday.

Belépő: 1000 HUF
Koncert után: 800 HUF
14203279 1156997467697324 561088705031885393 n

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.