Közösségi program portál
és helykereső

(Lövey-/Pécsi-) Varga Éva: Hun kori temetkezések„

Hozzáadás a Google naptáramhoz

(Lövey-/Pécsi-) Varga Éva:
Hun kori temetkezések„
A hun nép eredetéről a régészet kezdeteitől kezdve, már a XVIII. századtól folyamatosan vita folyik. Az alapvető problémát az jelenti, hogy a források mely népének megnevezésével lehetne azonosítani ezt a népcsoportot.1 Kérdéses, hogy a kínai források hiung-nu vagy hsiung-nu néven szereplő törzseivel azonosak-e? Ezeket a népeket2 a Kínai Birodalom forrásaiban kemény ellenfélként tartották számon, ellenük emelték a Kínai Nagy Falat is, amely ma is a világ egyik kiemelkedő csodájának tekinthető. A Kr.e. 4. sz. és a Kr.e. I. század között kemény csaták zajlottak a kép nép között. Talán segítségünkre lehetnek ebben a meghatározásban szír és szogd források, amelyek a két évszázados hiátust próbálják áthidalni, és segítségükkel kapcsolatot találhatunk az európai hunok és az ázsiai hunok között. De mindezek ellenére a nyelvészet nem igazolta az összetartozást, hiszen mindkét nép nyelve ismeretlen a számunkra, ezekre csak következtetni lehet. A régészet és az antropológia sem teljesen igazolja és világíthatja meg ezt a kérdést.”
In.: (Lövey-/Pécsi-) Varga Éva. Bevezetés: A hunok rövid története, jellemzése. In.: Lövey-Varga Éva (VAEUAEB.PTE) Hunkori előkelő fegyveres sírok Belső-Ázsia és Európa területén. Hunok és nagykirályaik kurzus. 2014, 46. pp., 1. old.
Előadás helye:Somogyi-könyvtár Stefánia fiókkönyvtár-klubja Szeged, Stefánia 2, 6720
Előadás ideje: 2020. február 6. 16 óra

Hun 20temetkez c3 a9sek 20 c3 a9s 20m c3 b3ra 20ferenc 20a 20r c3 a9g c3 a9sz 20el c5 91ad c3 a1shoz 20szkkba 20l c3 b6veyvarga.pptx

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.