Közösségi program portál
és helykereső

Lézer kísérletek

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Lézer kísérletek a Szent-Györgyi Albert Agóra Látványlaboratóriumában.

A lézercsipesz laboratóriumunk egyik büszkesége. Segítségével tudjuk megvalósítani az optikai mikromanipulációt. Fókuszált lézerfény segítségével apró fényáteresztő tárgyakat tudunk megfogni (akár egy csipesszel, innen a név), és nagyon pontosan mozgatni. Az alábbiakban következzen némi ízelítő!

A lézercsipesz optikai rendszere

Ezen a videón lehet látni, hogy milyen úton halad keresztül a fény, mire egyszerű infra lézerből lézercsipesszé válik. Látható rajta két nyalábosztó kocka, melyek olyan fényesen ragyognak és az optikai rács is, melyet egy lencsetartó foglalatba tettem, így egy hosszú fekete csőnek tűnik. Látható továbbá a mikroszkóp és a minta, amelyik zölden ragyog, hiszen beletaláltam a lézerrel.
A kísérlethez egy 150 mW teljesítményű 532 nm hullámhosszú lézert használtam, melyet kölcsön kaptam egy kedves kollégától, amit ez úton is köszönök!
Természetesen az infra lézer is ezen az úton jut a mikroszkópba, csak azt nehéz ilyen látványossá tenni.

Lézercsipesz két nyalábbal

6 mikrométer átmérőjű műanyag golyókat csapdáztam lézercsipesszel. Két független csapdát hoztam létre, melyekkel mozgatni tudtam a két golyót egymáshoz képest.

A fenti videóban fényesen ragyogó nyalábosztó kockákkal választottam ketté a lézernyalábot, hogy két egymástól független csapdát hozhassak létre. Hogy az optikai rács mire való, arról talán egy későbbi alkalommal töltök fel videót, de személyesen szívesen megmutatom bármikor a nyitvatartási időben!

 

Fénymotor és fogaskerékáttétel a Látványlaborban

Az SZBK-ban készítettük ezeket a 16 mikrométer átmérőjű lapátkerekeket. A kerekek közepén található ellipszoid testet lézercsipesz segítségével csapdázni lehet. Kétféle kereket készítettünk. Az egyik esetében az ellipszoid egyik végére kicsi "szarvakat" tettünk, melyek hatására a lézeres csapdában forogni kezdenek.
Ha létre hozunk két egymástól függetlenül mozgatható optikai csapdát, és egyel-egyel a két különböző struktúrát csapdázzuk, és ezeket egymáshoz képest mozgatjuk, akkor elérhető, hogy az egyik - amúgy a csapdában magában forgó - struktúra, egyfajta fogaskerék áttétel szerint meghajtsa a másikat - amelyik nem forog a csapda hatására, hiszen nincsenek rajta "szarvak".
A Szent-Györgyi Albert Agórában, mindez élőben is megtekinthető Szegeden!
Várok mindenkit szeretettel!

Molnár Milán

További információk a Látványlaboratóriumról.

Kérjük, tájékozódjanak címünkről, a nyitva tartási időkről, árakról a megfelelő menüpontoknál!

Amennyiben nagyobb távolságról, és/vagy nagyobb részvevőszámmal látogatnak meg bennünket, kérjük jelezzék részvételi szándékukat az Időpont foglalás oldalon!

Tekintsék meg képeinket a Látványlaborról!

A rendezvény weboldala.
Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.