Közösségi program portál
és helykereső

Lampionünnep

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Az SZTE Konfuciusz Intézet általános iskolai tanulóinak fellépésével várjuk az érdeklődőket. Vendégeink megkóstolhatják a hagyományos ünnepi fogást is.
A kínai hagyományos naptári év első hónapjának 15. napján van a kínai hagyományos lampionünnep.
Ez az ünnep a kínai nemzet legnagyobb hagyományos ünnepének, a Tavaszünnepnek a része, egyben az utolsó napja. A lampionünnepet az első telihold ünnepének is nevezik, hiszen a hagyományos, régi kínai időszámítás szerinti év első teliholdjának napjára esik. Ezt az ünnepet Kína legnagyobb nemzetiségén, a hanon kívül több mint tíz nemzeti kisebbség is megtartja.
A lampionünnephez igen sok népszokás kapcsolódik. Az emberek ilyenkor nemcsak a különböző színű és formájú lampionok szépségében gyönyörködtek, hanem úgynevezett dob-, sárkány- és oroszlántáncot is jártak, népdalokat énekeltek, petárdákat robbantottak. Ennivalót, szimbolikus papírpénzt áldoztak a halottaknak és őseiknek. A családtagok összejöttek és egy Yuanxiao nevű ragadós rizsgombócot ettek, amelyet különféle gyümölccsel töltöttek meg, hogy a család egységben, boldogságban és bőségben éljen.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.