Közösségi program portál
és helykereső

Lajkó Félix és Zenekara koncert

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Lajkó Félix 2012-ben tett be újra gyermekkori, legkedvesebb hangszerét a citerát a tokba, a hegedű mellé. Egy évvel később 2013 áprilisban bemutatta első citerás lemezét; a Mezőt!

A lemez zenei berkekben fogalom lett, 3 hónapig vezette a WMCE (World Music Chart Europe) európai világzene top-listát, ezzel elérve, hogy 2013-ban Lajkó Félix lett a legjobb európai zeneszerző, szintén ezen lista rangsorolásában! A közönség nagy örömére Lajkó ezen időszak óta dupla tokkal jár, így a citera része lett a koncert repertoárnak, így Félix mindennapjainak is. A koncepció 2013 óta élő, azaz Lajkó Félix citerás party koncerteket is ad, ahol egy olyan zenei folyam részesei lehetünk, ahol idő és térbeli határok kitolódnak, a citera hangzása pedig olyan elementális erővel bír, mintha egy drum and bass produkció alapja lenne. Egy hangszer Lajkó Félixnek köszönve a XXI. században új dimenziót kapott - Győzödjetek meg Ti is a citerás party erejéről!

A Mező CD visszhangja: "1983 - Lajkó Félix megkapta élete első citeráját. 2013 - Lajkó Félix elkészíti élete első citerás lemezét. 30 év nem kevés idő, különösen egy citera szemszögéből.  Lajkó Félix ennyi ideje használja azt a citerát, melyet akkoriban édesanyjától kapott. A citera pedig ez idő alatt követi, viseli, tűri tulajdonosa allűrjeit, vállalva azt az egyediséget, hangzást, küldetést, melyre rendeltetett. Ennek az egyedülálló kapcsolatnak a csodálatos lenyomata ez az album. Vélhetően mérföldkő a citerát értők, használók, fogyasztók körében... Mert mindeddig nem tudjuk, hogy citera így is szólhat. Félix új távlatokat, mélységeket, síkokat nyit meg, újat mutat és talán ismételhetetlent is egy hangszer értelmezésében, kihasználásában. Hogy világzene született? Talán több is annál, de ezt már mindenki maga döntse el, 1x, 10x, 100x meghallgatva ezt az albumot." (részlet a lemezborítóról)

"Számomra biztos tanulsága ennek a koncertnek az, hogy vannak őstehetségek, akiknek minden zenévé válik a kezükben - ebből a szempontból mindegy a hangszerválasztás. Lajkó zenéje leginkább Lajkóról szól, egyénisége kisugárzik minden hangjából. Épp ez a tulajdonsága garancia a sodró lendületre. Olyan rusztikus, naiv erő rejlik ebben a muzsikában, amely pillanatok alatt magával ragadja közönséget." (H. Magyar Kornél: Zenei végvárak on: fidelio.hu 2013.04.23)

Lajkó Félix élete művét játssza "Annyi bizonyos, hogy Félix első tizenegy albumával el is jutott mindenféle zegzugba, ahová csak juthatatott, talán valamiféle végpontba, keleti terminológiával szólva a semmi kapujához, vagy a nyugati kultúra megfogalmazásában az életmű teljessé vált" (langologitarok.hu Rácz Mihály: Lajkó Félix élete művét játssza - lemezkritika 2013.05.07).

"Egy zseniális elme újabb ragyogó szüleménye: Mező című lemezével végre stúdióalbum minőségében is megörökítette legendás citerajátékát Lajkó Féix." Berakjuk a CD-t, megnyomjuk a lejátszógombot, és három másodpercen belül beszippant, majd felröppent minket egy hangokból álló forgószél, Lajkó Félix citerajátéka" (mno.hu 2013.07.07).

Közreműködik: Lajkó Félix citera, Brasnyó Antal brácsa, Kurina Ferenc bőgő, Kurina Mihály cimbalom.


A rendezvény weboldala.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.