Közösségi program portál
és helykereső

Koszovó a békefenntartók szemével - újabb vetítős program!

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Áprilisban is folytatódik a Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozata, ahol havonta 1 alkalommal szemet-lelket gyönyörködtető vetítésekre kínálunk lehetőséget!

Április 17-én egy nagyon izgalmas témát kínálunk: Koszovó a békefenntartók szemével

Az előadás időpontja: 2018. április 17. kedd 17.30-19.00
Az előadás címe: Koszovó a békefenntartók szemével
Az előadás helyszíne: Szent-Györgyi Albert Agóra, Informatórium – Szeged, Kálvária sgt. 23.
Előadónk: Váradi Emil, a KFOR parancsnokának volt politikai tanácsadója

A rendezvényen való részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött! Helyeket csak korlátozott számban tudunk biztosítani (max. létszám: 120 fő), ezért most is érdemes időben regisztrálni!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScDcuyMn641Hd8LQ_UG7HocOYQVKO-dGo3SwER_dQgPjXMEWQ/viewform

Váradi Emil, a KFOR parancsnokának volt politikai tanácsadója 2017. szeptemberig 10 hónapot töltött a 28 nemzet katonáiból álló koszovói békefenntartóknak a pristinai Camp Film Cityben lévő főparancsnokságán, alapvetően a szerb-albán viszály ügyeire összpontosítva.

Ennek a 10 hónapnak a tapasztalatairól, Koszovó különleges világáról, az albán-szerb konfliktusról tart fényképekkel, térképekkel és ábrákkal kísért kivetítős előadást, felvillantva a szerb és az albán emberek karakterének különbözőségét, Koszovó történelmét, e történelem magyar vonatkozásait, Hunyaditól kezdve a budai pasán át napjainkig.

Nem árt tudni, hogy a Magyar Honvédség legnagyobb külföldön állomásoztatott egysége, egy komplett zászlóalj alkotja a KFOR/NATO erők harcászati tartalékát, melynek konfliktus esetén az a feladata, hogy Koszovóban, vagy szükség esetén Boszniában.

Váradi Emil igen érdekes életutat tudhat a magáénak. A KFOR parancsnoka mellett betöltött tanácsadói tisztséget megelőzően hét évig diplomata volt, 2005 előtt a Magyar Távirati Iroda szakmai alelnökeként dolgozott, a rendszerváltás korszakában hét évig a Reuters hírügynökség tudósítója volt Budapesten.
Több, mint három évtizeden át hírügynökségi újságírással foglalkozott, megfordult Moszkvában, Párizsban és Belgrádban.
A Balkánnal még gyermekként a titói Jugoszlávia fővárosában, Belgrádban kezdte meg az ismerkedést. Később újságíróként több alkalommal is visszatért ide. 1995 végén, a boszniai háborút lezáró daytoni szerződés megkötése után egy évig a magyar IFOR kontingens első szóvivője volt. Két éven át humanitárius lőszer és aknamentesítéssel foglalkozott Boszniában.
2011-15 között sajtóattasé volt a belgrádi magyar nagykövetségen. Újságírók, katonák és a Magyar Tudományos Akadémia fórumán tartott már szakmai jellegű előadásokat.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.