Közösségi program portál
és helykereső

Koreai művészet – a kiállítás megnyitása

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Hagyományos művészet: Yong Chul Jang

A 2019. szeptember 21-től 30-ig immár tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Szent Gellért Nemzetközi Zenei Fesztivál a Magyarország és a Koreai Köztársaság között létrejött diplomáciai kapcsolatok fennállásának 30. évfordulóját is ünnepli.

Koreai és magyar művészek együtt lépnek majd fel, így például Mozart két zongorára és zenekarra írt versenyművét a fiatal magyar zongoraművész, Boros Misi mellett egy koreai tehetség, Su Yeon Kim adja elő.

A zenei események mellett a fesztivál egyik kiemelkedő programja Yong-Chul Jang koreai festőművész kiállítása lesz, aki a modern festészeti trendek ellenére is a több mint kétezer éves tradicionális koreai művészeti hagyományok elkötelezett követője. Festészetének fő témája az ember és a hegy közötti elválaszthatatlan kapcsolat, mely a művész szerint a keleti kultúra egyik meghatározó eleme már a kezdetektől fogva. Maga a művész így vall erről:

„Ha az ember és a hegy közötti kapcsolatot szétválasztjuk, akkor egyik oldalon a hegyekből lefutó víz útját, a másikon pedig az emberi léptek nyomán futó ösvényt találjuk. Az emberi léptek utakat teremtenek. Ami először csak egy hegyi ösvény volt, az később a falu főutcája lett, majd utak szőtték be a tájat emberi kultúrát teremtve.

A hegyről lefutó víz az élet és a civilizáció kialakulásának lehetőségét jelenti. A magasból induló megannyi patak vize aláfolyik a völgybe, vízeséseken keresztül a folyóba jut, majd a tengerbe ömlik. E folyamat a fáradságos emberi életet jelképezi.”

A Yong-Chul Jang festészetét reprezentáló 30 alkotás egyenesen Koreából érkezik a szegedi művészetkedvelő közönség elé, és aki megtekinti a képeket, egyedülálló lehetőséget kap arra, hogy megérthesse és átérezze ezt az ázsiai filozófiát.

A kiállítás hivatalos megnyitója szeptember 21-én, szombaton 18:30 órakor lesz, és szeptember 27-e, péntek 18 óráig tekinthető meg. A kiállítás helyszíne: Szegedi Dóm Látogatóközpont.

Yong-Chul Jang festőművész jelenleg a Nowon Art Association elnöke és a Baek-Seok Arts University professzora.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.