Közösségi program portál
és helykereső

Könyvhetünk - június 11-17

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Idei könyvhetünk is változatos izgalmakat ígér:
szépirodalom és bölcselet, magyar és francia szerzők, vendégünk lesz egy vajdasági könyviadó és az ország űrhajósa.

Az egyes könyvbemutatókról az infók menetrend szerint bővülnek.

2019, június 11, kedd, 18 óra
ARTHUR KOESTLER: Sötétség délben – Új fordítás az eredeti kéziratból. Magvető Kiadó, 2019.
Fordítójával, MESÉS PÉTERREL beszélget BENCSIK PÉTER, történész (SZTE, BTK) és LENGYEL ZOLTÁN, irodalomtörténész (Grand Café).

A legendás, a diktatúrák természetét feltáró, 1939-40-ben született regényt egy angol nyelvű változatban ismerhette meg a világ. Eredeti, német nyelvű kézirata csak 2015-ben került elő.
"A regény ugyan valóban elsősorban a sztálini rendszer leleplezése, de azért a totális diktatúrák természetrajzát általában is megismerhetjük belőle. Márpedig diktatúrák, jól tudjuk, ma is vannak, még ha nem is úgy működnek, mint akkoriban, talán az egy Észak-Koreát leszámítva. Ha finomodtak is a módszerek, azért amíg diktatúra egyáltalán van, és félek, mindig is lesz, addig nem árt, ha nyitva tartjuk a szemünket." Mesés Péter

Június 12. szerda, 18 óra
LOSONCZ ALPÁR: A hatalom(nélküliség) horizontja. Hommage à Új Symposion. Forum Könyvkiadó Intézet, 2019.
A szerzővel VIRÁG ZOLTÁN, irodalomtörténész (SZTE, BTK) beszélget.

„Az Új Symposion folyóirat története, a Symposion-mozgalom a vajdasági magyar irodalom "nagy története". A vajdasági magyar intézmények közül a Sympónak volt és van a legnagyobb ismertsége, kultusza, legendája a magyar kultúrkörben. (-) Losoncz Alpár az Új Symposion "nagy történetének" részese: fiatalemberként olvasója, aktív elsajátítója, a harmadik Symposion-nemzedék tagjaként alakítója, majd értelmezője, továbbá magának a nagy történet képzésének kritikusa, újabb és újabb lehetséges szempontok fölvetésével ennek a történetnek folytonos újraírója."
Ladányi István

Június 12, szerda, 20 óra
LANCZKOR GÁBOR: Monolit. Libri Kiadó, 2018.
A szerzővel KLAJKÓ DÁNIEL (SZTE BTK) beszélget.

„Nem címkének szánom, de azért szögezzük le a földrajzi tények okán, hogy Lanczkor Gábor költészete dunántúli fogantatású. Pannon. Oldottság és derű, félálombeli nyugalom, létezik még ilyen? Egyensúly és ritmikus életigény? Ahogyan a rímekkel bánik a költő, az az eljárás már a védjegye, mégpedig a szabadság jeleként: időnként kellenek neki a sorvégi csengők, de sohasem bármi áron."
Térey János

A beszélgetés után a LOS REYES CATÓLICOS új zenei experimentum koncertje. LANCZKOR GÁBOR: gitár, Biba harmónium, szájharmonika, ének, LENGYEL ZOLTÁN: basszusgitár, ének.

Június 13. csütörtök, 17 és 18 óra
Eltérő utazások - Két „nem hivatásos” szépíró Franciaországból.

17 óra: Bringás könyvek
JEAN-MARIE CADOR: „Hja, Kiskirálynőm, ha így állnak a dolgok, … elmegyek én édesanyámhoz”. / „Puisque c’ est comme ça, ma p’ tite reine.., J’ m’ en r’ tourne chez ma mère!”. Garbo Kiadó, 2010.
Bringamesék. Harminc biciklopédikus novella. / Novellavello. Trente nouvelles vélocyclopédiques. Garbo Kiadó, 2011.
Bicójátékok. / Jeux de mots, Jeux de vélos. Garbo Kiadó, 2013.
Levelek a bicikliről. / Lettres de mon vélo. Garbo Kiadó, 2018.

A dianmikus, élvezetes stílusú bringás könyvek szerzője hosszú évek óta Magyarországon él, ide köti családja és munkája. A szerző egy “elmélkedő, folyómenti-makrahalevő, képzelőerőtől vibráló sportoló”, kalandjait franciául írja, könyvei kétnyelvűek.
A szerzővel ÉRIC BLIN, az SZTE BTK vendégtanára, Francia Tiszteletbeli Konzul beszélget. A beszélgetés tolmácsolással történik.

18 óra
"ALAIN SOBEL: Fragments d'exil: les carnets d'un émigré (1914-1946), Száműzetés töredékek. Egy emigráns jegyzetei (1914-1946). Editions Le Bord de l'eau, 2018.

A vallomás-műfajba sorolható történet egy zsidó származású fiatalember kálváriáját meséli el a szétesett osztrák-magyar birodalmon keresztül Erdélytől Párizsig. A szerző mesterien adja át az új társadalmi-kulturális térben identitásáért, boldogulásáért küzdő ember útkeresését egészen a 2. világháború új fenyegetettségéig.

ALAIN SOBEL az immunkémiai orvostudományok professzora, évekig a Nemzeti AIDS Tanács (CNS) vezetője Franciaországban.
A szerzővel ÉRIC BLIN, az SZTE BTK vendégtanára, Francia Tiszteletbeli Konzul beszélget. A beszélgetés tolmácsolással történik.

A beszélgetések után bemutatjuk a Belleville randevú /Les Triplettes de Belleville/ című filmet.

Június 13. csütörtök, 20 óra
PÁL SÁNDOR ATTILA: Balladáskönyv. Magvető, 2019, Időmérték sorozat.
A szerzővel MOLNÁR H. MAGOR, költő, szerkesztő beszélget.

A Balladáskönyv egy ízig-vérig mai verseskötet, amely megmutatja, milyen teremtő és ugyanakkor romboló erővel bír a hagyomány és az emlékezet. Pál Sándor Attila versei az Arany János-i és a népballadákat szólaltatják meg ma is érvényes hangon. A balladák nemcsak közös történetek elmesélésére alkalmasak, de lehetőséget adnak arra is, hogy a lassan eltűnő falusi, paraszti kultúrára vessenek megértő pillantást.

Június 14, péntek 17 óra
BERTA ÁDÁM: Nem attól vizes a hal. Kalligram Kiadó, 2019.
A szerzővel új regényéről KARÁCSONYI JUDIT (SZTE BK Francia Tanszék) beszélget.

"Berta Ádám regénye az ismert irodalmi hagyományhoz, a hasonmás-történetekhez illeszkedik, de váratlan és fenyegető tanulságaival át is értelmezi azokat. Irodai hétköznapok és egy Radnóti-rajongó édesanya emléke: a Nem attól vizes a hal vegyes hozzávalókból állít össze egységes és bizarr, kételyekkel teli világot. A dolgok ritkán azok, aminek látszanak, és nem garantálható, hogy az olvasó a végén nyugodtan dőlhet hátra."
Garaczi László

Június 14, péntek, 19 óra
AZ újvidéki FÓRUM KIADÓ estje. Beszélgetés és felolvasások.
Szerzők: Antalovics Péter, Balázs Attila, Benedek Miklós, Böndör Pál, Czirok Szabó István, Kormányos Ákos, Patócs László, Papp Katalin.
Moderátorok: Berényi Emőke, Brenner János, Kelemen Emese

A Forum Könyvkiadó (Forum Könyvkiadó Intézet) a vajdasági magyarság legnagyobb múlttal rendelkező könyv- és folyóiratkiadással foglalkozó intézménye. Az 1957-ben alapított kiadó székhelye Újvidék. Fennállása során több mint 2250 címszóval gazdagította a magyar nyelvű könyvkiadást, s olyan rangos folyóiratok jelennek meg általa, mint az 1934-ben alapított Híd folyóirat és a társadalomtudományokkal foglalkozó Létünk.

Június 15, szombat, 17 óra
A tavalyi sikeres bemutatkozás után ismét vendégünk FARKAS BERTALAN űrhajós.

Egy látványos prezentáció kíséretében feleleveníti az űrrepüléshez kötődő élményeit, emlékeit, valamint dedikálja a róla szóló könyveket.
Dr. Grósz Andor - Dr. Remes Péter - Dr. Szabó József: A magyar repülő- és űrorvostan története.
Simon V. László: Farkas Bertalan – Az űrhajós.

Június 17. 17.30
PRÓZA NOSTRA IRODALMI ESTEK
Nnedi Okorafor A halálmegvető című regényének bemutatása.
Agave Kiadó, 2019.
A posztapokaliptikus Afrika vidéken játszódó fantasyról BORBÍRÓ ALETTA és ERDEI LILLA beszélget, moderál POZSÁR ANETT.

A Próza Nostra az irodalomról és a popkultúráról szól. Minden érdekli, ami sci-fi, fantasy, horror, thriller, krimi, cyberpunk vagy ezeknek bármilyen kombinációja. A legújabb megjelenéseket éppúgy számon tartja, ahogyan a régebbi, de fontos szövegeket is. Célja, hogy az olvasói képet alkothassanak a kiadványok természetéről, erényeiről és gyengeségeiről.


60422553 10156477541897613 4070370674269487104 n

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.