Közösségi program portál
és helykereső

„Komédiás, fogadd el, mit a sors kínál!” Csizmadia László műsora - Szegedi Közéleti Kávéház program

Hozzáadás a Google naptáramhoz

FILMKLUB

 

BUBRYÁK  ISTVÁN  VÁLOGATÁSA

 

 

„KOMÉDIÁS, FOGADD EL, MIT A SORS KÍNÁL!”

Csizmadia László műsora.

 

Lehár Ferenc. Kálmán Imre, Huszka Jenő zenéje, Bajtay-Horváth Ágota, Vajda Juli, Vámossy Éva, Hollai Kálmán, Kovács Zsolt, no meg Csizmadia László szereplése teszi emlékezetessé ezt a 40 percet. Segíti őket Ábrahám Anikó és Kuli Ferenc tánca mellett a színház tánckara és a Szimfonikus Zenekar is, Molnár László dirigálásával.

Hát igen! Ez a műsor is az egykorvolt szegedi stúdió műtermében készült 1985-ben. Librettója egyszerű: két „díszletmunkás” beszélgetéséből kirajzolódik egyikük (Csizmadia László) életútja. Az Operettszínház moszkvai turnéjától a disszidálásig, a haknitól a sztárságig. Hordozója pedig az a műfaj, amit most „kivet magából a magas kultúra”, mert nem „korszerű”, mert „álomvilágban él”, mert „bugyuta”, mert „giccs”, mert elhiteti, hogy „minden libapásztorlányka fazekában egy vezérigazgató rotyog”. Pedig nem. Lehet jól is csinálni. Az operett a „múzsák neveletlen gyermeke”(by Gáspár Margit), beszól, karikíroz, megnevettet, megríkat, játszik az érzelmekkel, egyszóval szórakoztat. A zene pedig páratlan. Operaénekesi kvalitásokat követel, és a szereplők ennek alaposan eleget is tesznek.

Szeged mindig szerette az operettet, emlékeztetőül: itt játszott Neményi Lili, Dayka Margit, Kiss Manyi, Patkós Irma, Páger Antal, Agárdy Gábor és még sokan. És valószínű, hogy az a közönség is úgy érezte, nem műparaszti álromantikát, vagy az elit habcsókos művilágát látja a színpadon, hanem valódi érzelmeket, valódi szórakoztatást, valódi művészetet.

Mint ez a mostani közönség is. Amely elmegy a színházba egy operettre, vagy beül erre a műsorra a Somogyi Könyvtár vetítőjébe.

 

A filmet bemutatja a forgatókönyvíró Bubryák István és a rendező Kun Zsuzsanna.

 

40 perc

 

2019. november 4. hétfő 17 óra Somogyi Könyvtár vetítőjében (a szokott helyen)

 

 

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.