Közösségi program portál
és helykereső

Klímaváltozás Szegeden – Értelmiségi estek #1

Hozzáadás a Google naptáramhoz

A melegedés és szárazodás közvetlenül fenyeget minket Magyarországon, többféle módon is. Valószínűleg minket szegedieket a városi-hősziget jelenségen és a talajpusztuláson keresztül veszélyeztet a legközvetlenebbül. A jó hír, hogy a globális tengerszennyezéssel vagy a pandák fenyegetettségével ellenben ezért igen sokat tehetnénk helyi szinten is.

Az est első felében röviden összegezzük azokat a valós kockázatokat és bizonyosan bekövetkező veszélyeket amelyek az Alföld lakosságát és gazdaságát fenyegetik. Ezután tételesen átvesszük a ”sötétzöld” riogatások és a klímatagadó propaganda kártékony hatásait, valamint néhány igen gyakori tévhitet a klímaváltozásról, amit lehet, hogy Ön is elhitt.

Megoldás-orientált beszélgetés: Az est második felében azokról a konkrét megoldásokról beszélünk, amellyel az Alföld városai – és különösen Szeged – élhetőek maradhatnak 2050-ben is. A kényelmes és népszerű megoldások semmit sem érnek, változnunk kell és változtatnunk kell az életmódunkon, épp ezért volt az elmúlt 20 év önámító zöldpolitikája tévút. Ugyanakkor nem kell drága, high-tech megoldásokra gondolni, meglepően egyszerű és olcsó sok megoldás. Ezek működését gyakorlati példákkal is illusztráljuk, miként lehet akár 4°C-t is hűteni a városon.

Az est végén bemutatjuk azokat a régi-új módszereket, melyeket az erdészet, a mezőgazdaság és a tájrendezés élvonala újra felfedezett az elmúlt években. Ezek nem csak a rendkívül gyors talajpusztulást csökkentik, de a bel- és árvíz veszélyt is mérséklik, miközben a mezőgazdaság költségigényét még csökkentik is a korábbi zöldítési eljárásokkal ellentétben.

Az estet nyílt diskurzussal zárjuk, ahol az Ön véleményét is szívesen meghallgatjuk a témában!

A beszélgetőpartnerek szervezése folyamatban!

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.