Közösségi program portál
és helykereső

Kinedok filmklub: Felsőbb parancs + Azok

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Nagy Viktor Oszkár, Petrik András​: Felsőbb parancs

Tömegek kelnek útra Ázsiából, Afrikából, hogy bejussanak az Európai Unióba. A többségében alulképzett fiatal férfiak üldöztetések, háborúk elől menekülnek vagy a kilátástalan gazdasági helyzet miatt vállalják a hosszú, veszélyes utat. Papírjaik nincsenek, egyetlen lehetőségük az illegális határátkelés.

Utolsó akadály a szerb–magyar határ. Ha átjutnak, megnyílik az út a nyugati országok felé, ahová legtöbben tartanak. A határt azonban a legmodernebb hőkamerák tartják megfigyelés alatt. Csekély az esély az átjutásra. Akiknek mégis sikerül, azokat a határrendészet emberei és a helyi lakosokból verbuválódott önkéntes polgárőrök várják a túloldalon.

Az átkelés előtt azonban még a hideggel, az éhezéssel, a fáradsággal, a szerb rendőrök erőszakos zaklatásaival kell megbirkózniuk a szabadban éjszakázó migránsoknak. A közeli szerb városból egy lelkész, vállalva a kockázatot, hogy tettei miatt a törvény kezére jut, élelemmel, ruhával és Isten feltétel nélküli szeretetével látja el a rászorulókat.


Meggyes Krisztina: Azok

Vámosszabadi egy jómódú, nyugodt kis falu volt, amíg egy hirtelen esemény meg nem zavarta a település nyugalmát: 2013 nyarán a határától csupán pár kilométerre létrehoztak egy menekülttábort. A falubeliek hevesen tiltakozni kezdtek, és hamarosan megalakult egy aktivista csoport, akik mindenáron meg akartak szabadulni a bevándorlóktól.

Az új feszültség a felszínre hozott egy másik, mélyen megbúvó konfliktust is. A faluban két nagyon eltérő életforma keveredik, a többségében idősebb őslakosok, és a fiatalabb, tehetős „gyüttmentek”. Végül a falu lakosai két táborra szakadtak: az idősebbek elfogadták az idegenek jelenlétét, de az újabb betelepülők egyre feszültebbek lettek. Ahogy mondják, az életnek van egy természetes kockázata, de az, hogy idegenek sétáljanak az utcájukban, az már extra kockázat, amit nem hajlandóak vállalni.

A kis falu valójában egy olyan nehézséggel nézett szembe, amivel nem sokkal később már egész Európa küzdött. Az új helyzet számos kérdést vetett fel a toleranciával, az ismeretlentől való félelemmel és a migrációval kapcsolatban.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.