Közösségi program portál
és helykereső

Kamakiri Dance Company: Malleus Maleficarum

Hozzáadás a Google naptáramhoz
A Malleus Maleficarum - azaz a „Boszorkányok Pörölye” - egy középkori, inkvizítorok által írt kézikönyv, mely megrögzötten egyetlen célt szolgált: a boszorkányok perbefogását, megkínzását és meggyilkolását. A könyv felsorolja a boszorkányok által használt praktikákat és megigézéseket, emellett megdöbbentő részletességgel ecseteli a boszorkányokon alkalmazott kínzómódszereket.
Az inkvizíció ideje alatt a boszorkányoktól való félelem és az üldözők vad dühe továbbra is elsötétítette a korszak szellemi atmoszféráját és ez termékeny táptalajt adott a nők természetes szexualitása, vonzerejük és a természeti vallások félremagyarázására. Ez a korszak gyűjtőtégelyként szolgált az emberiség legösztönösebb hibáinak kontro...llálatlan halmozására. Megfigyelhetjük az ismeretlentől való félelmet; azt, hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva vágyainknak, és hogy ezt csak képmutatással tudjuk palástolni; a tömeget, ahol kihasználva a boszorkányperek adta lehetőséget, teret engedünk irigységünknek, hogy megszabaduljunk vetélytársainktól; és legfőképpen, hogy milyen is az ember, ha következmények nélkül élheti ki brutalitását. „Ember embernek farkasa!”
Előadásunkban nagy szerepet kap a női esztétikum megjelenítése, melyet a természet részeként ábrázolunk, majd megmutatjuk, hogy ezt miként torzítja el és milyennek látja a vonzalmat kezelni képtelen patriarchális társadalom.
Ma a boszorkányüldözés pszichológiáját tanulmányozva a tudósok egybehangzóan kijelentik: Azzal, hogy a Malleus Maleficarum a kételyt a bűnnel kétszáz évig egy kalap alá vette, a nőgyűlölet, a félelem és a paranoia elegyéből iszonyatos intézményt gyúrt!
Egyes becslések szerint a XVIII. század végére a boszorkányüldözés összesen 40-60ezer életet követelt.

Előadók: Banga Kata Jozefina, Keresztes Tímea, Lebák Adrienn, Német Klaudia, Pócsa Petra, Szabó Nelli
Koreográfus: Vörös Balázs

A szegedi Kamakiri Dance Companyt Vörös Balázs alapította 2015-ben, aki független alkotóként és kortárstánc-oktatóként szerzett nevet magának. A társulat tagjai olyan pályakezdő táncosok, ifjú tehetségek, akik művészi törekvéseiket együtt álmodják színpadra. Munkáikban nagy teret kap a fizikalitás, a kontakttechnika, a lendület kihasználása és a különböző kultúrák mozgásvilágának tanulmányozása. Zeneiségük egyedi, ritmikailag izgalmas kísérletekre épül. Témáik sokszor filozofikus jellegűek, az alkotó az embert és világát, környezetével való kapcsolatát szubjektív meglátások alapján mutatja be. 2017 októberében Inverz / Sáskajárás című dupla táncestjük bemutatóját is a Régi Zsinagógában tartották.

Fotó: Jánosi Eszter / Hájer Viktor
32332269 1902275949803726 5817142051170418688 n

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.