Közösségi program portál
és helykereső

Jövendölés - Táncdráma Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára (ősbemutató)

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Nincs e nemzetnek olyan tagja, aki ne hallott volna róla, ne olvasott volna tőle, vagy legalább ne tudna két sort valamelyik verséből. Mégis fel kell tenni azt a kérdést: tudjuk-e ki volt Petőfi Sándor? Halhatatlan lélek lesz Petőfi Sándor, ezt jövendölte egy javasasszony és az ég Petrovicsnénak, fia dicsőségét és halhatatlanságát, s ő ebben mindvégig hitt. Vajon hitte -e Petőfi a halhatatlanságot? Hitte és akarta. Petőfi számára a halál nyitja meg a Mindenség misztériumának kapuját, s azt az utat, melyen járnia kell. Micsoda jövendölés, dicsőség a halálon túl: "Anyám, az álmok nem hazudnak; Takarjon bár a szemfödél: Dicső neve költő-fiadnak. Anyám, soká, örökkön él."
Petőfit mítoszokba zárta a kor, az irodalmi kánon mindenképp. Betonba, bronzba öntötték alakját, szoborrá merevítették, s így zárták le végképp a lehetőséget, hogy másképp lássuk, azt lássuk, aki valójában volt. Szeretnénk a Mindenségbe követni a költőt, úgy, hogy közbe ne "zavarjuk" meg gondolataiban.
Szereplők:
Petőfi: Mikola Gergő
Talán Petőfi: Kosztolányi József
Petőfit táncolja: Fülöp Ádám
Szendrey Júlia: Brimo Widad
Sass István: Rédei Roland
Orlai Petrich Soma: Gyekiczki Balázs
Pákh Albert, Vörösmarty Mihály: Tari Balázs
Szeberényi Lajos: Bús Marcell Jókai Mór: Varga Norbert
Petrovicsné Hrúz Mária: Vajda Júlia
Közreműködik a Szeged Táncegyüttes, a Délikert Táncegyüttes és a Suhancok, továbbá zenei közreműködők Dr. Szalárdy Levente, Gergely Gábor és a Gyantár zenekar.
Zeneszerző: Dr. Szalárdy Levente Koreográfus: Simoncsics Pál Koreográfus asszisztens: Papp Nóra
Dramaturg/rendezőasszisztens: Hell Nikolett
Szövegíró és rendező: Hell István
Jegyek válthatók a színház Jegyirodájában (Stefánia 6.1 4000-4500 Ft-os áron.Portálunkat várhatóan 2023. június végén leállítjuk. Hálásan köszönjük az együtt töltött éveket! ♥♥♥

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.