Közösségi program portál
és helykereső

JazzyBIT - a Román Kulturális Intézet szervezésében

Hozzáadás a Google naptáramhoz
A ROMÁN KULTURÁLIS INTÉZET Szegedi Fiókintézetének újraindulása fontos esemény Szegeden. Ezen az estén a Fiókintézet bemutatja terveit, melyekkel a város kulturális életét és a magyar-román kulturáis kapcsolatokat szeretné gazdagítani. Ennek aktuális bizonyítéka a bemutatkozást követő koncert, melyen a temesvári JazzyBIT zenekar lép fel a Grand Café Várkert színpadán.
A belépés díjtalan.

A temesvári JazzyBIT energikus jazz-rock zenét játszik, blues, latin és funk elemekkel fűszerezve. A bukaresti Muzza Alapítvány A 2013 év zenekari felfedezettje díj elnyerése után a JazzyBIT több mint 100 koncerten játszott már otthon és külföldön egyaránt, így Magyarországon (Budapest Jazz Club, A38, Jazz Kocsma), Ausztriában és Olaszországban is, ahol a Tuscia in Jazz Fesztiválon az European Jazz Award veseny döntőjébe került.
2014 elején jelent meg az együttes első önálló albuma, a Touch the Sky, mely a Muzici și Faze román zenei toplista kilencedik helyére kerül. 2016-ban jelent meg második albumuk, a Horizon, mely a jól ismert magyarországi SuperSize Recording stúdiójában készült és a romániai EM Records lemezkiadója adta ki. Az együttes Horizon lemez bemutató körútján fellépett az európai ismertségű bukaresti Control klubban, a Gărâna Jazz Fesztiválon ( az utóbbi 4 évben immár harmadik alkalommal), valamint a nagy elismertségnek örvendő kolozsvári Untold fesztivál színpadán. 2016 végén a JazzyBIT elnyerte a Temesvári Jazz Award Év Együttese trófeáját.
A trió tagja a zongorista Teodor Pop, a basszusgitáros Mihai Moldoveanu és a dobos Szabó Csongor-Zsolt.

Teodor Pop már igen korán, 4 éves korában megszerette a zongorát és 14 éves koráig klasszikus zenét tanult, majd ezt követően a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola jazz szakára nyert felvételt. 2001-ben a sikeres záróvizsga eredményeként jazz szakos zenei bizonytványt szerzett. Egy évvel később Temesvárra költözött és több zenei projektben jazz és blues zenét játszott. 2004-ben a Kolozsváron a Iulius Merca emlékversenyen a legjobb zongorista díját nyerte el.

Mihai Moldoveanu gimnáziumi évei alatt kezdett el basszusgitározni, autodidakta módon. A background kedvelőjeként, valamint a menet közben szerzett jazz ismereteinek köszönhetően Mihait többfajta zenei stílus és művészi kifejés érdekli. Mihai a JazzyBIT mellett játszott Alexandrinaval, Amalia Gaiță-val, fellépett a Sunset in the 12th House és Paperjam együttesekkel, így a közelmúltban az elektronikus zenétől a black metalig számos zenei műfajt kipróbált már.

Szabó Csongor-Zsolt a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Gimnáziumban végzett, jelenleg pedig a Temesvári Nyugati Egyetem Zeneművészeti Kar Ütős hangszerek szakának mesterképzésén vesz részt. Számos hazai zenei olimpián és nemzetközi ütőhangszeres versenyen vett részt és ért el sikereket.
A ROMÁN KULRURÁLIS INTÉZET Szegedi Fiókintézetének szervezésében.
19420484 10154790452427613 8106439400575728732 n

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.