Közösségi program portál
és helykereső

Jakatics-Szabó Veronika: Lomtalanítás - kiállításmegnyitó

Hozzáadás a Google naptáramhoz
"Lomtalanítás sorozat

A Lomtalanítás munkacímű akvarellsorozatot 2012-ben kezdtem, 2 db képpel, később az évek során kibővült, immár tizenvalahány darabja van. A képek témájául a budapesti nyolcadik kerületi lomtalanításokat választottam, később más pesti helyszínek is belekerültek. Saját személyes élményeim és benyomásaim ihlették a képeket, és persze a helyszínek ismerete, valamint az ott készített saját fotók is. A lomtalanítások nyersessége, koszossága és az egész miliő szöges ellentétben áll az akvarelltechnika finomságával, aprólékosságával és tisztaságával. Ezt az ellentétet találtam művészeti szempontból izgalmasnak amikor elkezdtem a sorozatot. Foglalkoztattak a témában rejlő társadalmi vonatkozások is - mindamellett elsősorban a választott motívum durvasága, piszkossága és az azt megjelenítő technika ellentmondásossága hordoz számomra egyfajta sajátos iróniát és szellemes játékosságot. Az első pár darab után az inspirált a további képek létrehozására, hogy úgy láttam, hogy annál többet mond a sorozat és annál erősebb hatást tud kiváltani, minél több darabja van. Később is tervezem bővíteni a sorozatot, hasonló képekkel. "

Jakatics-Szabó Veronika, festőművész

1998–2002: Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, Székesfehérvár. 2001–2002: Corvin rajziskola, Budapest, mestere: Szigeti Tamás. 2002–2007: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest, festő szak. 2007 óta a MAOE, 2008 óta az FKSE tagja.

Festészete figurális, kiemelkedően szubjektív. Képeit személyes élményei inspirálják, azonban a kész művek “valahol félúton vannak a realitás és az irrealitás között.” Így művészetét a múlt század mágikus realista íróival rokonítja – bár számára a kortárs környezet, befogadás a legfontosabb.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.