Közösségi program portál
és helykereső

Íme az ember! - Prof. Csányi Vilmos előadása

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Újabb rendkívüli szaktekintély, újabb bölcs és tapasztalt előadó a Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont közös, Pedagógiai esték c. sorozatának színpadán!

Vendégünk Csányi Vilmos akadémikus, etológus professzor, a Magyar Etológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Magyar Tudomány főszerkesztője.
Etológiát, humánetológiát és evolúciós rendszerelméletet tanít.


Gyakran emlegetik a kutyák és emberek legnagyobb hazai ismerőjeként.

Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései.

Csányi Vilmos professzor úr az ELTE Etológia Tanszékének alapítója. Munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el: Széchenyi-díj, Prima-díj, de volt az Év ismeretterjesztő tudósa is.

Több mint kétszáz tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője. Ezenkívül közel harminc könyvet írt. Jelentős tudománynépszerűsítő és publicisztikai munkássága is.

Csányi Vilmos tudományos pályafutásának legátfogóbb kötetében, az "Íme, az ember" c. könyvében nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja a kérdést: mi teszi emberré az embert.

2017. április 11-én, kedden most számunkra is megadatik a ritka lehetőség, hogy mindezt élőben, személyesen hallgassuk meg csányi Vilmostól!

Egy kis ízelítő az előadás tartalmából:

Fajunkat a genetikai felépítése az állatvilághoz köti, a maga módján azonban mindegyik faj különleges, csak rá jellemző tulajdonságokkal rendelkezik.

És mégis: a szabálykövetés és a nyelvhasználat, a tárgyakhoz való vonzódás jellemző embertulajdonság, ahogyan fajspecifikus jelleg az engedelmesség és az alávetettség készségének magas foka is.

Az utóbbi kettő épp úgy velünk született tulajdonság, mint a rangért folytatott küzdelem.

Csányi Vilmos a legfontosabb emberi vonásnak azonban a rendszerszervező és kultúraképző képességünket és tehetségünket tartja: a közösségek szervezését, a szövetségek kötését, a (hiedelem)rendszerek kidolgozását és azok átörökítését generációkról generációkra.

Előadásában közérthetően veszi sorra az emberi evolúció legfontosabb állomásait, azok biológiai, pszichológiai, társadalmi és kulturális vonatkozásaival egyetemben.

Éljen Ön is ezzel a ritka lehetőséggel! Hallgassa meg a kivételes tudású Csányi Vilmos professzor úr bölcs gondolatait!

 

A rendezvény weboldala.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.