Közösségi program portál
és helykereső

Humán betegségek modellezése transzgenikus egereken

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb neurodegeneratív betegség, előfordulásának valószínűsége az életkorral arányosan nő,egyes adatok szerint a 80 év felettiek 20%-a érintett. Jelentős szellemi és testi leépüléssel járó betegség, jellemző tünetei a memória romlása, magatartásbeli változások, az idegsejtek pusztulása. AzAlzheimer-kór tanulmányozása során hasznosak a különböző állat modellek, melyek segítségével a tünetek mélyrehatóan vizsgálhatók, és a betegség kialakulását nyomon követhetjük már a kezdetektől. Ezen kívül különböző gyógyszerek, terápiás eljárások kifejlesztése során is segítségünkre lehetnek.

Laborunkban kutatásaink során az Alzheimer-kór transzgenikus egér modelljét használjuk. Ez az egértörzs hordozza a betegség kialakulásáért felelős mutáns géneket, így fél éves korukra az Alzheimer-kórra jellemző tünetek alakulnak ki náluk.

A laborbemutató során a látogatók megismerhetik a transzgenikus állatok előállításának módszerét, mikroszkóp segítségével tanulmányozhatják azAlzheimer-kór modell állatok agyában a betegség tüneteit, valamint bemutatjuk az állatok memóriájának tesztelésére szolgáló eszközt.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.