Közösségi program portál
és helykereső

Gangesz-Duna Fesztivál - Szeged (2016. június 18-19.)

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Az Indiai Nagykövetség és az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ 2016. június 17-19. között nagyszabású fesztivált szervez kilenc magyarországi városban. A Nemzetközi Jóga Nap & Gangesz-Duna: Indiai Kulturális Fesztivál célja, hogy tovább erősítse és gazdagítsa a Magyarország és India közötti kulturális kapcsolatokat.

A fesztivál szimbóluma India és Magyarország két legfontosabb folyója: a szent Gangesz és a történelmi jelentőségű Duna, melyek a kulturális sokszínűséget, hagyományos értékeket képviselik. A fesztivál az indiai kultúra egy-egy szeletét mutatja be tánccal, zenével, jógaprogramokkal, filmvetítéssel, kiállításokkal.

Szeretettel várjuk Önöket a fesztiválon, hozzák el barátaikat, családtagjaikat, hogy együtt ünnepelhessünk. A részletes program a következő:

 2016. június 18.

Belvárosi Mozi:

                 filmvetítés:

                 15.00-17.00        Taare Zameen Par

                18.00-21.00        3 Idiots

 Egész napos programok:

                 hennafestés (1 hennafestő)

                karkötőkészítés (1 karkötőkészítő)

                bábjáték - (1 bábművész)

 Étkezés: Taj Mahal Étterem – program közben

 2016. június 19.

 Partfürdő:

                16.00-17.00        Devashish Ganguli, indiai szitárművész koncertje

    17.00-18.00        Jóga workshop

                18.00-19.00        Indiai bábelőadás, Indiai maszkos tánc

                19.00-20.00        Bhajan-mantra előadás - Krasznai Gíta

                filmvetítés:

                15.00-17.00 Queen

                18.00-21.00  Kahaani

  Egész napos programok:

                hennafestés (1 hennafestő)

                karkötőkészítés (1 karkötőkészítő)

                bábjáték (1 bábművész)

 Étkezés: Taj Mahal Étterem – program közben

Bábjáték - Kathputlí

A zsinóros báb, avagy ismertebb nevén kathputlí két rádzsasztháni szóból tevődik össze: a kath szó fát, a putli pedig élettelen babát jelent. Maga a kathputlí szó szerint egy olyan bábot jelent, ami teljes mértékben fából készült, viszont a báb nem csak fából, hanem pamutból és fémhuzalból is készül.

A bábjátékos kézzel és különböző segédeszközökkel, pálcákkal és zsinórokkal mozgatja a báb testét, fejét és végtagjait, valamint olykor-olykor a száját és a szemét is. A művész gyakran a báb karakterének hangján beszél, és a báb szájmozgását hozzáilleszti a beszédhez. A bábos által a báb segítségével megjelenített mozdulatok, gesztusok, és beszélős részek mind-mind a történetmesélés tipikus elemei. A báboknak számos variációja létezik, továbbá számos anyagból készülhet attól függően, hogy milyen célra használják majd.

Egy jó bábelőadás olyan, mint egy könnyed történetmesélés, melybe a művész könnyen be tudja vonni és meg tudja mozgatni közönségét az előadáson keresztül. A bábjátékosok Indiában számos kis és nagyvárosban lépnek fel, hogy megkeressék napi betevőjüket.

A kathputlí előadások segítenek az indiai embereknek abban, hogy megismerhessék a régmúlt idők történeteit.  Ezek a művészeti stílusok összekapcsolják őket a gyökereikkel és általuk szerencsésnek érzik magukat, hogy egy ilyen gazdag kultúrájú helyre születtek.

 

A rendezvény weboldala.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.