Közösségi program portál
és helykereső

Fool Moon Acappella Fesztivál

Hozzáadás a Google naptáramhoz

A Fool Moon Acappella Fesztivált – számtalan külföldi verseny és fellépés tapasztalatait hasznosítva – a Fool Moon vokálegyüttes alapította 2005-ben, Szegeden. Jelenleg is ez az első és egyetlen ilyen jellegű rendezvény Magyarországon, amely már az első évben nagy sikernek örvendett: a hazai és külföldi előadók teltház előtt mutathatták meg, milyen régi és új irányzatok születtek a műfajon belül.
A fesztivál elmúlt éveiben a közönség megismerkedhetett a magyar acappella éneklés legnagyobbjaival klasszikus és könnyűzenei vonalon egyaránt, és többször is álló ovációval üdvözölte a külföldi acappella zene és beatbox kiválóságait.A fesztivál keretein belül a Fool Moon hangsúlyt fektet a műfaj szélesebb körű népszerűsítésére is, az Acappella Zene Története című filharmóniás előadásuk is bemutatásra került, és kisebb klubkoncertek során a feltörekvő, fiatal együtteseknek is lehetőséget biztosít a bemutatkozásra.


Workshop Peder Karlssonnal (The Real Group, SE)
A fesztivál életében először adódik a lehetőség, hogy az acappella és kóruszene iránt érdeklődők a nemzetközi vokális közösség egyik legnagyobb nevével, legtapasztaltabb tanítójával, hangszerelőjével és előadóművészével tölthessenek 5 óra hosszát. Kórusénekesek és zenetanárok, kórusvezetők számára is sok újdonságot, a nyugati kóruszene és könnyűzenei acappella tanítás világába való bepillantást tartogat ez a workshop, melyet Peder Karlsson – a svéd The Real Group alapítója, hangszerelője, majd a Perpetuum Jazzile művészeti vezetője – tart 4 magyar acappella együttes részvételével.
A workshop bárki számára nyitott, és az is elképzelhető, hogy a közös munka a végén még a nézőkre is kiterjed.
Akikkel Peder Karlsson a workshop folyamán dolgozik:

  • MusiColore (HU)
  • WindSingers (HU)
  • Voice Drops (HU)
  • Sixtones (HU)

(12.30-13.30 között ebédszünet)

iNtrmzzo (NL)
http://intrmzzo.com
Az iNtrmzzo több mint 20 éve jól csengő név a nemzetközi acappella színpadokon. Az 1991-ben alakult együttes már jelentős mennyiségű, a világ számos országában bemutatott színházi show-t tudhat a háta mögött. Egyedi stílusukat talán legjobban az Abszurd A Cappella Komédia kifejezéssel lehetne leírni. Repertoárjuk a poptól, a világzenén keresztül, a jazz-ig terjed. Az iNtrmzzo minden eseménynek egyedi, vokális humort kölcsönöz.
Róluk írták:
“Ha a Monthy Python acappella énekelt volna, valami ilyesmit csináltak volna.” (Nordsee-Zeitung, DE)


Acapella ForYou (SK)
http://www.groupforyou.eu/hindex.html

Öt hang szerencsés találkozása, a pozsonyi egyházi konzervatórium egykori diákjai, akik kezdetben az iskolai rendezvényeken főként spirituális darabokat énekeltek. Mára már több stílusban leginkább örökzöld zenéket szólaltatnak meg egyedi acapella stílusban. Zenéjüket Katica hangja teszi fenségessé, Mónika hangja izgalmassá, Milan hangja barátságossá, Jakub és Andrej pedig egy egész zenekart szólaltat meg a háttérben. Repertoárjuk főleg angol számokból áll, de olasz és magyar nyelvű feldolgozásaik is vannak.


Fool Moon

http://www.foolmoon.hu
A Fool Moon vokálegyüttes 2001-ben alakult Szegeden, és azóta – hazánkban egyedülállóan – a pop-acappella, azaz hangszeres kíséret nélküli éneklés könnyűzenei műfaját népszerűsíti Magyarországon. Első lemezük “Csillagok…” (2003, Warner-Magneoton) címmel került a boltokba, melyen magyar slágerek feldolgozásai hallhatók, de a csapat énekel angolul, olaszul, franciául sőt, “Acappelland” (2008, MDB Records) című nagylemezükön még bantu nyelven is, olyan előadóktól mint Sting, Paul Simon vagy Eric Clapton. 15 éves pályafutásuk alatt felléptek Magyarország legelismertebb előadóival, többek között Presser Gáborral, Szolnoki Péterrel, Malek Andreával, Zsédával vagy Szekeres Adriennel, és 2008-ban képviselték Magyarországot Csézyvel a belgrádi Eurovíziós Dalversenyen. Nyugat-Európa fesztiváljainak állandó fellépői, de koncerteztek már Tajvanban, Kínában, Dél-Koreában, Japánban és Szingapúrban is. 2005-ben a Fool Moon első helyezést ért el pop kategóriában a grazi Ward Swingle Nemzetközi A Cappella Versenyen, Európa legrangosabb ilyen jellegű megmérettetésén, így a kontinens legjobbjai közé emelkedhetett. 2006-ban a VI. Tajvani Nemzetközi Acappella Versenyen kapott első helyezést és két különdíjat, az “Acappelland” című lemezen található “Szerelem, szerelem” népdalfeldolgozás pedig a King’s Singers együttes és más rangos csapatok átirataival együtt kapott jelölést 2008-ban a Nemzetközi CARA díjra, a legjobb folk/népdal kategóriában. 2010-ben az együttes ugyanezzel a dallal nyerte meg a legjobb átiratnak járó díjat az olaszországi Varese-ben, a rangos szakmai zsűri döntése alapján. 2013-ban Takács Nikolasszal közös lemezüket, a Music&Soul-t Fonogram díjra jelölték. 2014-ben a Fool Moon A Dal döntőjében a legjobb négy közé került It Can’t Be Over című dalával. 2015-ben Best of Budapest díjban részesültek, és ugyanebben az évben Szeged Város Kölcsey-éremmel jutalmazta az együttest a város kulturális életéért végzett tevékenységéért. Legújabb, “Kettesben jó” című lemezükön az elmúlt 15 év legemlékezetesebb közreműködéseit gyűjtötték csokorba, és ismét CARA-jelölést kaptak, ezúttal a “Hello.tourist!” című feldolgozásukért, a legjobb humoros dal kategóriában. A vokális könnyűzene népszerűsítése céljából 2005-ben életre hívták Szegeden a “Fool Moon” Nemzetközi A Cappella Fesztivált, az első ilyen jellegű rendezvényt az országban, mely a nagy sikerre való tekintettel évente megrendezésre kerül.
Az együttes tagjai: Mészáros Tamás, Molnár Gábor, Wodala Barnabás, Németh Miklós, Zentai Márk.

 

A rendezvény weboldala.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.