Közösségi program portál
és helykereső

Festői szerelmek 6. Czigány Dezső (Egy sorozatgyilkos története)

Hozzáadás a Google naptáramhoz
„Egy finom, gyöngéd jófiú. Akit inadekvát szituációk szörnyű fenevadnak láttatnak, mert minden elpusztul körülötte” – írta róla barátja, Balázs Béla. „Inadekvát szituációk” azonbantúl gyakran akadtak az életében.

Már a nevét is egy különös szerelemnek köszönhette. Wimmer Dezső, egy pesti bádogosmester fia a nők és a művészet vonzásában élt. Díszletfestőnek tanult, de iskolájából magaviselete miatt kicsapták.A szolnoki művésztelepre szökött, a telep mellett pedig találkozott egy szép cigány lánnyal. A napbarnított, hollófekete hajú fiú azt mondta, hogy maga is cigány. A legendák szerinte szerelem emlékére változtatta Czigányra a nevét.

Később Münchenben és Nagybányán tanult festészetet. Tehetségét Hollósy Simon, a művésztelep alapítója ismerte fel, hamarosan mégis elküldte Czigányt – „extravagáns dolgai” miatt. A féktelen festőzseni ezután Párizsba ment, ahol Ady Endrével is szoros baráti kapcsolatba került. Czigány hazatérve ismerte meg a 18 éves Trebiczky Máriát, aki szintén festőnek tanult. Az ismeretségből gyorsan szerelem és házasság lett, amely fiuk születése után szinte azonnal válságba került. A festő nem tűrte a kötöttségeket, otthon mindennapossá váltak a féltékenységi jelenetek...

SZEREPLŐK:

Czigány Dezső szerepében: Kádas József

Felvezető művészettörténeti előadást tart: dr. Nátyi Róbert

Rendezte: Réczei Tamás
--------------

Belépő: 950 Ft
_________

Jegyvásárlás a helyszínen és online:

https://www.jegy.hu/program/festoi-szerelmek-vi-czigany-dezso-91169
29662351 2060856160608545 8284764767374444745 o

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.