Közösségi program portál
és helykereső

Festői szerelmek 4. - Rippl-Rónai József

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Rippl-Rónai József másfél évtized együttélés után, Magyarországon vette feleségül francia élettársát. Addig az eladott képek és megrendelések az anyagi biztonságot is meghozták számára. Telente Budapesten éltek ahol a festő műtermet bérelt, nyaranta pedig Kaposváron.

1908-ban A város Róma-hegy nevű részén megvettek egy villa épületet a nehéz saját park és szőlőbirtok is tartozott. Itt a "Római-villában" fogadta házaspár a budapesti művészvilág több neves képviselőjét köztük Móricz Zsigmondod vagy Márffy Odont. Mindketten elmúltak már 50 évesek közös gyermekük soha nem született, de vágytak a meghitt családi életre.

Éppen ezért amikor 1910-ben Lazarine Franciaországban élő húga egy hirtelen jött betegségben meghalt, eldöntötték, hogy árván maradt kislányukat magukhoz veszik. Kiutaztak Párizsba és Magyarországra hozták a nyolc éves Anette Parist akit a mindenkit becéző festék Anellanak nevezett el. A kislány megváltoztatta az életüket, nagy szeretetben saját gyermekükként nevelték. Ezek után Anella visszatérő szereplője lett a festő képeinek...

_________________
SZEREPLŐK:

Rippl-Rónai József - Földes Tamás

Anette: Osváth Judit

Közreműködik továbbá Kancsár József

Felvezető művészettörténeti előadást tart: dr. Nátyi Róbert

RENDEZŐ: Réczei Tamás

--------------

Belépő: 950 Ft

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.