Közösségi program portál
és helykereső

Fény(le)képezés - Fülöp Péter fotográfus kiállítása

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Fény(le)képezés - Fülöp Péter fotográfus kiállítása
A kiállítást megnyitja:
Mikola Gyöngyi irodalomkritikus,
közreműködik a Gyalogfény együttes és Fabulya Andrea

Az est során bemutatjuk a 2016-ban megjelent Deszkarésen c. verseket és fotográfiákat tartalmazó kötetét is.

Fülöp Péter 1967-ben született Győrben. Amatőrként, filmes gépekkel kezdett fotózni a nyolcvanas években.
A fényképezés iránti érdeklődése 2011-ben éledt újjá, amikor mobiltelefonja kamerájával elkészítette a „megapixel” („Teremtés Tanulmányok”) képsorozatot. Több önálló kiállításon mutatta be képeit, folyóiratokban is jelentek meg fotográfiái.
2014-ben jelent meg a Csöndesek kiáltványa sorozatból készült „megapixel” katalógusa.
További munkák: www.fpfoto.hu

1. Fotográfiámról:
„Első ébresztő eszmélésemet nem könyvből kaptam, hanem zenétől, tizenéves koromban. John Coltrane szaxofonostól, aki a hatvanas években elkezdte a zene szövetét szétbontani és átértelmezni. Visszatért a művészetek ősforrásához, és feladott mindent, amit az „én” eltakar. Az önkeresés beteges nyugati attitűdjét az egyetemes emberi alapállás istenkeresésére cserélte. Elképesztő szemléletet hozott vissza a nyugati kultúrkörbe. Számomra ez életre szóló és meghatározó alapélmény volt.
A magyar gondolkodók közül Szabados György zeneszerzőt, Hamvas Béla írót, Pilinszky János költőt és Csontváry Kosztka Tivadar festőt említeném.
A képalkotók közül Koffán Károlyt, Berekméri Zoltánt, Tóth Pál Gyulát, Fejes Lászlót.”
Fülöp Péter

„Fülöp Péter képei, ahogy ő mondja az „éberség” szándékát reprezentálják. Nekem inkább, és ez persze nézőpont kérdése, a Moholy-Nagy féle „intenzív látás” termékei, a nyers tiszta látásé. Rokonsága a költészettel egyértelmű, a költészet konkrétsága és a költői nyelv autonómiájának elve azonos fényképeinek a nyers, tiszta látásával. Mindkettő mozaikszerű, széttördelt formát és új létrehozott egységet jelent. Fülöp kiragadja a dolgokat eredeti környezetükből, hogy friss szemmel láthassa és saját belső világa parancsai alapján rendezze, kapcsolja hozzá más dolgokhoz. Képaláírásai nem engedik némaságba merülni képeit. Nem hagy minket eltévedni, hánykolódni az értelmezés végtelen óceánján. Tiszta hangok ezek, amelyek hitet tesznek az igazság mellett.”
Dallos István fotográfus
16999045 10154458579307613 1485605005386246528 n

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.