Közösségi program portál
és helykereső

Endometriózis Világnap 2018

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Minden harmadik meddő nő ugyanazzal a rejtélyes betegséggel küzd

  Endometriózis Világnap 2018

 

Tíz éve még ritka kórképnek gondolták, mára krónikus népbetegségként tekintenek rá a nőgyógyászok. Az endometriózis csaknem 80 millió nő mindennapjait, szexuális életét keseríti meg világszerte. Magyarországon minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett, a meddő nők negyven százaléka pedig a betegség miatt képtelen teherbe esni. Budapesti és vidéki rendezvényeinkkel márciusban ismét csatlakozunk az Endometriózis Világnaphoz, és újra átadjuk az „Endometriózis nagykövete” díjat is.

Egy jóindulatú megbetegedés, amely majdnem ugyanannyi embert érint hazánkban, mint az asztma*, mégis alig ismerjük. Abban a hitben ringatjuk magunkat, hogy a fájdalmas menstruáció a női lét természetes velejárója. Melegvizes palackot ajánlunk a hasra, gyógyteákat és erős fájdalomcsillapítókat javaslunk a kínzó görcsökre, majd mélyen együttérzünk, amikor végképp kifogytunk az ötletekből.

Pedig a fájdalmas, rendszertelen menstruáció nem normális! Figyelmeztető jel, ha gyakran szenvedünk csípő- vagy deréktáji, székletürítés, vizelés vagy evés közbeni fájdalomtól, szúró érzéstől. És nem szabad beletörődni abba sem, ha minden szexuális együttlét után könny szökik a szemünkbe.

 Ijesztő, de

·         a 15-45 év közötti magyar nők 10 százaléka, vagyis minden tizedik nő érintett az endometriózisban

·         a fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van

·         a meddő nők negyven százaléka a betegség miatt képtelen teherbe esni

 

Az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány egyetlen hazai civil szervezetként felvállalta az endometriózissal kapcsolatos edukációt és az érintett nők támogatását. Idén márciusban is csatlakozunk az Endometriózis Világnaphoz, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség tüneteire, a megelőzésre, a kezelésre és az endometriózissal küzdők támogatására. A március 24-i budapesti, egész napos rendezvény mellett március hónapban az alapítvány idén is több nagyvárosban szervez rendezvényeket a világnaphoz kapcsolódóan. Az előadások mindegyikén neves szakértők osztják meg gondolataikat a tünetekről és a diagnózisról, a termékenység javításának lehetőségeiről, és elmondják, miként lehetséges a betegség mellett egészséges szociális és szexuális életet élni.

 

Szegeden március 9-én kerül sor a programra, mely ingyenes, de a részvétel a sajtó képviselői számára is regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehet:

http://bit.ly/endovilagnapszeged

 

 Facebook esemény:

http://bit.ly/endovilagnapSZEGED0309

 

 

A rendezvény weboldala.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.