Közösségi program portál
és helykereső

Emberi sejtek a mikroszkóp alatt - bepillantás egy tenyésztőlaboratóriumba

Hozzáadás a Google naptáramhoz

A szervezetünkben zajló folyamatok tanulmányozására világszerte elterjedt és használt eszköz a tenyésztett sejtek használata. Különböző fajokból származó sejtkultúrákat már a XX. század elején sikeresen életben tudtak tartani, ezzel vette kezdetét a sejtbiológia tudománya. Laboratóriumban a megfelelő körülményeket biztosítva a tenyésztett sejtek hasonló tulajdonságot mutatnak az élő szövetben található sejtekhez: nem csak szaporodnak, növekednek, vándorolnak, de folyamatos rétegbe összekapcsolódhatnak, egymással „beszélgethetnek” közvetlen sejtkapcsolatok vagy kiválasztott anyagok segítségével.

Laborunkban emberi és állati sejttenyészetek segítségével modellezzük a szervezetben található különböző barriereket, az orr-, tüdő és bélnyálkahártyát, vagy a vér-agy gátat. A vér-agy gát modellünket három sejttípus együttes tenyésztésével hozzuk létre, és gyógyszerbejutás tesztelésére, valamint betegségek, például Alzheimer kór, cukorbetegség által létrehozott elváltozások jobb megismerésére használjuk.

Programunk során bemutatjuk a sejttenyésztéshez használt laboratóriumot, műszereket és eszközöket, így a steril fülkét, inkubátort, centrifugát, pipettákat, műanyag tenyésztő csészéket és soklyukú lemezeket. A résztvevőkkel élő tenyésztett emberi és állati sejtkultúrákat, például bélhámsejteket, agyi endotél- és asztroglia sejteket vizsgálunk fáziskontraszt mikroszkóp segítségével.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.