Közösségi program portál
és helykereső

Életünk nélkülözhetetlen napelemei

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Földünkön minden élőlény, közvetlenül vagy közvetve függ az oxigén jelenlététől, nem hiába foglalkozott és foglalkozik oly sok kutató az azt előállítani képes organizmusokkal. Ezen organizmusok a Napból áradó fényt felhasználva rengeteg hasznos folyamatot végeznek, melyek részleteiről a rendezvényen tájékozódhat a kedves olvasó.

Szerte a világon gyakran alkalmazzák a különböző algákat a fotoszintézis alapjelenségeinek pontosabb megértéséhez. Evolúciós szempontból, az algákat különböző csoportokra oszthatjuk. Az úgynevezett kék vagy kékes-zöld algák az evolúció egy kezdeti szakaszában kialakult csoportot képviselnek. Egyszerűségük a baktériumokéval egyenértékű, gyakran hívják őket kék baktériumoknak is. A kék algák egy része képes pl. a levegő nitrogén tartalmának megkötésére is. Kék alga pl. a nagy népszerűségnek örvendő étrend-kiegészítő, a Spirulina tabletták, alapanyaga is. A zöld algák azonban már az evolúció egy későbbi, a növényekkel sokkal nagyobb rokonságot mutató, csoportját képviselik.

Laboratóriumunkban főkent kék algákat használunk a fotoszintetikus membránt felépítő egyes elemek szerepének tanulmányozására. Munkánk során alkalmazott különböző kezeléseket, sok esetben, a sejt méretében vagy alakjában bekövetkező változások is kísérik. Ezek a morfológiai eltérések mikroszkóp segítségével jól tanulmányozhatók.

Az élővilágban előforduló különböző alga fajok alaki, méretbeli sokfélesége lenyűgöző. A gyakorlat során az evolúció különböző szakaszaiból származó alga fajokat fogunk összehasonlítani mikroszkóp segítségével. A résztvevőknek lehetősége nyílik különböző célra kifejlesztett fénymikroszkópok kipróbálására, hogy akár 100-szoros nagyítással nézhessék meg a mikroszkópikus kis fotoszintetikus szervezeteket, vagy megcsodáljak a mikroszkópikus ostorral mozogni képes algákat.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.