Közösségi program portál
és helykereső

Egy kudarcra ítélt nyomozás anatómiája

Hozzáadás a Google naptáramhoz
A móri bankrablás 15 év távlatából 2002. Május 9-én került sor az egyik legsúlyosabb bűncselekményére. 8 ember vesztette életét a móri Erste bankfiók kirablása során. Az események rendkívüli súlyossága megrázta a közvéleményt. Min­denki az elkövetők mihamarabbi megbüntetését követelte. A nyomozó hatóságokra nehezedő média és politikai nyomás az eljárás teljes kudarcát eredményezte: egy olyan embert helyeztek vád alá és ítéltek el jogerősen, akiről később kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy semmi köze nem lehetett a bűncselekményhez.
A móri tragédia 15 éves évfordulóján a Pro Jure Egyesület Kaiser Ede védőjét látja vendégül.
Dezső Antal védőbeszédében briliáns módon mutat rá a vádirat gyenge pontjaira, ám az így ébresztett kételyek csak a mából visszatekintve válnak egyértelművé.
Dezső Antal beszélgetőpartnerének karunk oktatóját, dr. Ragány Zoltánt kértük fel, aki meggyőződéssel állítja: a móri nyomozás kriminalisztikai baklövéseit - a hallgatói ifjúság okulásául − az egyetemen kellene tanítani. Ezt az űrt kívánja programunk betölteni, mely a tragédia 15. évfordulóján egyfajta mementóul is szolgál számunkra: a jövőben ne történjen hasonló justizmord, mert az elhamarkodott döntések gyakran helyrehozhatatlan károkat okozhatnak.
A Pro Jure Egyesület a Szegedi Joghallgatókért szervezésében

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.