Közösségi program portál
és helykereső

Dr. Fischer Márta: Önértékelés és terminológia – mi az összefüggés?

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Fischer Márta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Idegen Nyelvi Központjának docense. Jogi szakokleveles közgazdász és szakfordító (MSc), a College of Europe-ban EU-tanulmányokat is folytatott (MA). Doktori fokozatát (PhD) az uniós szakfordítás és terminológia témájában szerezte. E témákban folyamatosan oktat, lektorál és kutat, számos hazai és uniós nyelvi projektben vesz részt, tréningeket tart.

A műhely két olyan területbe nyújt betekintést és módszertani ötleteket, amelyek az oktatásban kevésbé kapnak szerepet, gyakorlati jelentésük ugyanakkor kiemelkedő. A műhely első részében az ön- és a társas értékeléssel foglalkozunk. Ennek előzménye az a tapasztalat, hogy a hallgatóknak ritkán adódik lehetőségük saját teljesítményük értékelésére, ha pedig igen, akkor jellemzően alul- vagy felülértékelik magukat – miközben mindez később, a munkaerőpiacon a feladatok felelősségteljes elvállalásának egyik alapfeltétele. A műhely második részében terminológiai alapkérdésekkel foglalkozunk. Szó lesz a terminusok fordítása során fellépő „csapdahelyzetekről”, a honosítás és idegenítés jelenségéről, a több lehetőség közötti választás dilemmájáról. Mindezt játékosan, számos gyakorlati és nyelvi példával alátámasztva igyekszünk bemutatni – választ adva a címben feltett kérdésre is.

Az előadás az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézet által szervezett Nyelvi Kavalkád 2017 programsorozat részeként kerül megrendezésre.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.