Közösségi program portál
és helykereső

Dr. Bánki György: Az önigazolás (Hogyan tévedünk el a mocsárban, és hogyan találhatunk ki belőle?)

Hozzáadás a Google naptáramhoz

A nagysikerű Pedagógiai esték c. sorozatunk 2017-es őszi évadának egyik legérdekesebb előadását egészen biztosan dr. Bánki György pszichiáter hozza el a Mentor(h)áló és az IH közös színpadára.

 Dr. Bánki György pszichiáter már régóta publikál cikkeket közéleti témákban, lélektani szemszögből elemez társadalmi kérdéseket. Első könyve novemberben jelent meg, s napjaink egy leggyakoribb lelki zavaráról, a nárcizmusról szól. A kötet címe – A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról – is jelzi: a szerző néhol iróniával, ugyanakkor nagyon informatív módon, közérthetően ír e súlyos problémáról. A túlzott önértékelés mögött gyakran az önbizalom hiánya húzódik meg, és rengeteg szenvedést okoz egyénnek és környezetének is.

Mostani előadása és annak témája is rendkívüli érdeklődésre számíthat: az önbecsülés, az önkép, az önigazolás jelen van mindennapjainkban, valamennyiünk életét meghatározza, így fontos, hogy foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel.

Az előadás összefoglalójából kiderül: nagyon izgalmas előadás vár ránk!

“Az önbecsülésünket és az önképünket sokféle módszerrel tudjuk karbantartani. Főleg mert szeretjük magunkat jónak és racionálisnak gondolni. Ezeknek a módszereknek egy része szerencsés és hasznos, mert nem szakít el a világ és a másik ember valóságától, más része káros, mert képesek vagyunk általuk megtéveszteni akár saját magunkat is. Sosem kell messzire mennünk, hogy példát találjunk az önigazolásra, mert – bár a mások szemében látott szálkán töprengeni és háborogni szórakoztató – a saját gerendáink mindig kéznél vannak. Aki szereti a kellemes, boldogító, rá nem vonatkozó témákat, annak ezért kevésbé ajánlom ezt az előadást. Az önigazolás mindig leselkedik ránk, mint az ördög egyik alkuja, hogy rosszul bánjunk egymással, vagy káros módon azonosuljunk a csoportjaink, a fantáziált társadalmi közegeink tévedéseivel, miközben erkölcsösnek és igaznak is érezzük magunkat. Azt is érdemes megvizsgálni, milyen vezetőt választunk a csoportjaink élére, és mit engedünk meg neki. Végül pedig arról is szót ejtünk, mi segíthet, hogy kevésbé legyünk önigazolóak, és így csökkentsük az esélyt, hogy tudattalanul egymás bántalmazóivá váljunk.”

 

 

A rendezvény weboldala.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.