Közösségi program portál
és helykereső

Danyi Zoltán: A dögeltakarító

Hozzáadás a Google naptáramhoz
A szerzővel Mikola Gyöngyi beszélget.

,,Danyi Zoltán megírta a vajdasági magyar posztháborús nemzedék tanulóéveit. Dac, tiltakozás, kemény fintor, lázadás, szókimondás, ellenkezés..."
Végel László

"Danyi Zoltán A dögeltakarító című regénye a cselekmény szintjén egy olyan férfinak a töredékes, szakadozott, útvesztő-szerű története, aki katonaként részt vett a délszláv háborúban és a háború után keresi a helyét a világban. Ő az, aki egy ideig dögeltakarítóként dolgozik az észak-szerbiai utakon, de „az is ő”, aki benzint csempész a szerb-magyar határon, aki Amerikába akar menni, és aki monomániásan keres megfelelő füzeteket, hogy írni tudjon minderről. A Berlin-Budapest-Belgrád-Split négyszögben és nagyjából az Ayrton Senna halála és a regényben
természetgyógyászként megnevezett háborús bűnös, költő és pszichiáter, Radovan Karadzsics letartóztatása közötti mintegy 15 éves időintervallumban vándorló főhős identitása azonban rendkívül bizonytalan, az is csak késleltetve, a mű közepe táján derül ki, hogy „jugoszláviai
magyarnak” született, és éppen az a regény nagy talánya, hogyan azonosítható ez a névtelen alak, aki a műben mindvégig beszél.
„…nem tudja ezeket a dolgokat elmondani a agyaroknak”  mondja az elbeszélő-főhős a II. János Pál pápára hasonlító spliti öregembernek a regény utolsó, A tenger című fejezetében, és ez a mondat lehetne a könyvről szóló elemzés mottója is." (Mikola Gyöngyi)

Danyi Zoltán 1972-ben született Zentán. Az Újvidéki Egyetemen 2005-ben szerzett diplomát, a Szegedi Tudományegyetemen 2008-ban doktorált filozófiából és irodalomból.
Művei: Szívások, zETNA, 2002, Piszichoszomatikus életrajzok, zETNA, 2004, Gyümölcsversek, zETNA, 2006, Kivezetés a szövegből – Hamvas Béla regényei, Concord Media, 2008, Párhuzamok, flamingóval - Fejezetek egy regényből, zETNA, 2009
A Magvetőnél 2015-ben megjelent A dögeltakarító című regénye kiemelkedő szakmai sikert ért el. A művet 2016-ban Mészöly-díjjal jutalmazták, és jelölték az Aegon Művészeti Díjra.
14359214 1169471309783273 3601097689214968484 n

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.